Naam: Yubily Anais Oduber
Bijnaam: Yubi
Geboorteplaats: Venezuela maar bijna mijn hele leven op Aruba gewoond
Omschrijf jezelf in 3 woorden: Doorzetter, behulpzaam, energiek
Team: Dames 2

Hoelang speel je al volleybal? en hoelang bij Sovicos?

Ik ben begonnen met volleybal toen ik 11 jaar was. Toen ik 13 was speelde ik bij Volvox. In 2011 en 2013 speelde ik ook als libero bij het Arubaanse team. Daarna nam ik een pauze van een jaar en merkte ik hoeveel passie ik eigenlijk heb voor volleybal. Dus speelde ik bij Pova waar we 3 jaar achter elkaar kampioen werden.

Inmiddels speel ik alweer 2 jaar bij Sovicos. Eerst speelde ik bij Dames 4 als buitenaanvalster, inmiddels speel ik bij Dames 2 als libero wat ik echt top vind. Het is mijn favoriete positie en geeft me ontzettend veel energie.

Ben je trainer/coach of allebei – en hoelang al?

In Aruba was ik assistent coach omdat ik een blessure had. Acht maanden kon ik niet spelen en dus werd ik trainster. Toen ik naar Nederland kwam ging ik gelijk weer verder met het coachen van een team. Dat deed ik voor iets meer dan 2 jaar. Bij Sovicos train en coach ik MC1, we zijn al twee keer achter elkaar kampioen geworden. Nu train en coach ik Heren 4 en daar ben ik erg blij mee. Het geeft me heel veel energie om ervaring op te doen als coach en trainster bij twee teams. 

Welk team train/coach je?

MC1 en Heren 4

Wat vind je het leukste aan trainer/coach zijn?

Om nieuwe spelers te leren hoe volleybal werkt, hoe ze beter kunnen worden en het zien van de voortgang na een paar maanden. De onervaren spelers met veel motivatie om meer te leren en verder te gaan zijn het leukste om te trainen/coachen omdat je daar de grootste vorderingen ziet. Dat gevoel is onbeschrijfelijk. 

Wat vind je het lastigst aan trainer/coach zijn?

Wat ik wel lastig vind is wanneer er te weinig spelers zijn om een leuke training te geven.

Waar ben jij het meest trots op?

Dat Sovicos me de mogelijkheid geeft om training te geven en te coachen. Ik ben ook ontzettend trots op mijn teams; zeker toen we voor het eerst kampioen werden terwijl ik hun coach was en het jaar daarop gelijk weer. Dat is top.

Wat is de beste les die je hebt geleerd door het maken van een fout?

Ik heb ooit de fout gemaakt om spelers vast te houden die niet willen trainen maar wel willen spelen. Uiteraard wilde ik dat niet en dus heb ik de speler gezegd dat als je wilt spelen je ook moet trainen. Daar was de speler niet blij mee. Dit zorgde ervoor dat de speler niet kwam opdagen voor de kampioenswedstrijd en ik dus te weinig spelers had. Toen heb ik dus iemand uit een lager team moeten vragen om mee te spelen. De les die ik geleerd heb is dat je soms een risico moet nemen, dan maar niet trainen en er wel zijn bij de wedstrijden.

Wat is een eigenschap die men nog niet van jou kent? 

Ik hou ervan dat mensen glimlachen als ze bij me in de buurt zijn. Ik hou eigenlijk van iedereen, waar je ook vandaan komt. 

Wat is het avontuurlijkste dat je ooit hebt gedaan? 

Mijn eerste keer vissen met familie op een boot in Aruba. Ik vind dat zo leuk en was het leukste wat ik tot nu toe gedaan heb. 

Heb je nog tips voor andere trainers/coaches?

Het gaat er niet om wat de trainer/coach weet, het gaat erom wat de spelers leren. Vertrouw op je eigen gevoel en dan komt het wel goed.