Beachvolleybal technieken: de service

This post is also available in: Engels

We hebben het eerder gehad over de verschillen tussen beachvolleybal en regulier volleybal. Ook hebben we de belangrijkste beachvolleybalregels gedeeld. Nu is het tijd om te kijken naar de technieken van het beachvolleybal. Laten we beginnen bij de service techniek.

Door de speciale regels en omstandigheden van beachvolleybal zijn er naast de basistechnieken zoals graven en slaan, speciale technieken ontwikkeld die in deze vorm niet bestaan in het zaal- oftewel regulier volleybal. Van de Skyball (opslag) tot de Tomahawk (val), tot de Cobra-Shot (aanval).

Serveren bij beachvolleybal

De serve is de eerste actie in het spel. Maar het is niet alleen een speler die opent, met een goede service kun je ook direct in de eerste beurt scoren. Hieronder delen we een aantal serveervormen:

De Floater

De floater is een eenvoudige vorm van opslag waarbij je de bal met één arm omhoog gooit en met je slag-arm over de andere helft slaat. Zorg ervoor dat je de bal voor je schouder gooit zonder hem te draaien en speel hem met je vlakke hand in het midden. Bij deze opslag heeft de bal geen rotatie, waardoor hij fladdert. De richting waarin je de bal speelt wordt bepaald door de hoek van je open hand, dus zorg ervoor dat je pols stabiel is en niet vouwt.

Een staande floater gaat als volgt:

  • Houd de bal recht voor je met je linkerarm. Sta met je linkervoet naar voren. Je rechterarm is in de lucht, klaar om de service aan te vallen.
  • Gooi met je linkerhand de bal over je rechterschouder.
  • Zet een stap met je linkervoet terwijl je rechterhand de bal aanvalt op het hoogste contactpunt met een platte hand op de achterkant van de bal.

De platte hand is cruciaal bij het serveren van de bal; daarom wordt dit een float-service genoemd. Een goede float is een onvoorspelbare en snelle bal gezien het float-and-drop-effect.

De Topspin

Makkelijker uit te voeren dan de floater, maar moeilijker te perfectioneren is de topspin. Bij deze service gooi je de bal in de lucht met één of beide armen voor je en sla je de bal in de helft van de tegenstander met je slagarm. In tegenstelling tot de floater, moet je de bal over het midden spelen en je pols naar voren vouwen om hem de gewenste rotatie te geven. Als je de bal een beetje laat draaien als je hem gooit, zal hij nog gevaarlijker zijn voor de tegenstanders.

Dit is om een simpele reden de minst geziene service, maar hoe serveer je een topspin? We leggen het uit:

  • Begin ongeveer hetzelfde als een staande float (zie hierboven), tenzij je besluit te serveren met dezelfde hand waarmee je gooit. Dit is zeldzaam voor een staande topspin, maar niet ongehoord.
  • Gooi de bal over je rechterschouder.
  • Pak de bal op je hoogste punt, begin laag aan de achterkant van de bal en draai je hand langs de achterkant van de bal terwijl je hem raakt.

De reden waarom een staande topspin zelden wordt gebruikt is omdat het vrij gemakkelijk is om te serveren en te passen. Als de passer de bal kan volgen die over het net komt en goed onder de bal kan komen, is een spinservice eenvoudig te passen.

De Sprongservice

De twee, floater en topspin, kunnen zowel bij het staan als bij het springen worden uitgevoerd. De sprongserve is dus geen serve op zich, maar eerder een mogelijke uitvoering.

De Skyball

De Skyball is een speciale vorm van serveren in beachvolleybal. Hier gebruik je het weer, vooral de zon en de wind, in je voordeel. De Skyball is een onderhandse service, waarbij je de bal heel hoog in de lucht speelt. De zon maakt het moeilijk voor je tegenstander om de bal te zien, wat het moeilijk maakt om de bal goed te ontvangen. De wind kan ook helpen om de bal onvoorspelbaar te maken. Deze service is altijd bijzonder effectief als je de zon in de rug hebt of als je tegenstander moeite heeft met het beoordelen van de richting van de bal in de lucht.

Meer weten over beachvolleybal bij Sovicos? Klik hier!

Vragen over beachvolleybal? Of een foutje gezien? Mail ons!