Beachvolleybal technieken: verdediging

This post is also available in: Engels

We hebben het eerder gehad over de verschillen tussen beachvolleybal en regulier volleybal. Ook hebben we de belangrijkste beachvolleybalregels gedeeld. Nu is het tijd om te kijken naar de technieken van het beachvolleybal. In een vorige blog keken we naar de service technieken bij beachvolleybal, in deze blog gaan we het hebben over de verdediging.

Een goede pass is essentieel bij volleybal, dat is niet anders bij beachvolleybal. Elk punt begint met een service, maar passen is de basis van het spel. Punten scoren is gebaseerd op de pass, waarbij elk punt voortkomt uit dat eerste contact tot het laatste.

Een service kan niet worden geblokkeerd of aangevallen door een tegenstander, en je kunt je handen niet gebruiken (bovenhands spelen) om een bal te passen zoals je bij regulier volleybal wel kunt doen. Dus beachvolleyballers gebruiken 99% van de tijd hun onderarmen bij het passen van de eerste bal. De 1% is een laatste poging als je in de problemen zit, zoals bij een tomahawk.

Platform passing

Dus hoe pass je bij beachvolleybal? Niet heel anders dan in de zaal natuurlijk. Passen kan het beste worden uitgevoerd met beide armen volledig gestrekt recht voor je lichaam, tegen elkaar aan gedrukt. Dit wordt ook wel ‘platform passing’ genoemd omdat het doel is om met je onderarmen een platform te creëren. Logisch, toch?

De tomahawk

Een tomahawk gebruik je eigenlijk alleen maar als een laatste poging. De tomahawk is wanneer een verdedigende speler de handen samenvoegt, de ellebogen buigt en boven het hoofd heft om (hard) contact te maken met de bal. De tomahawk-hit is meer een verdedigende slag van een speler die weinig tijd heeft om te reageren op een bal die snel in hun richting komt. Een laatste redmiddel dus.

Door de beweging die de speler met zijn armen en handen maakt, lijkt het alsof hij een tomahawk gooit.

In een volgende ‘beachvolleybal technieken’ blog gaan we het hebben over de aanval. Meer info over beachvolleybal? Klik hier.

Heb je een vraag of zie je een foutje? Mail ons.