De verschillen tussen beachvolleybal en regulier volleybal

This post is also available in: Engels

Zoals je in onze blog over de beachvolleybal spelregels kon lezen, is beachvolleybal niet héél anders dan regulier volleybal. Toch verschilt het, naast de grond waarop je speelt, op bepaalde punten van elkaar. 

Dat de twee op elkaar lijken is natuurlijk niet zo gek, omdat veel van de technieken en de kunst van een juiste balbehandeling hetzelfde zijn. Veel indoor volleyballers gaan dan ook in de zomerperiode verder met volleybal op het strand.

Hieronder een aantal van de grootste verschillen:

Twee tegen twee en geen middenlijn

De grootste verschillen zijn vooral dat volleybal op het strand in wedstrijdverband maar met twee tegen twee gespeeld wordt en dat deze spelers geen vaste posities binnen het veld hebben. Ook ontbreekt er een middenlijn onder het net, waardoor je hier nooit een lijnfout kan maken.

De bal mag niet bovenhands over het net gespeeld worden

Daarnaast mag er bij beachvolleybal geen zacht/lang contact zijn als de bal naar de andere kant wordt gespeeld. Je mag de bal dus niet bovenhands over het net heen spelen. Dit mag enkel hard contact zijn (denk aan een smash of met je knokkels). Bij een bovenhandse setup hoeft er geen kort contact te zijn.

Een blok telt als contact

Ook bij het blokken gelden er iets andere regels. Zo telt een blok als contact en mag de bal daarna dus nog maar twee keer worden gespeeld aan dezelfde zijde van het net. De bal mag overigens na de blok wel nogmaals door dezelfde blokkeerder worden gespeeld. Maar dit wordt dan wel als 2e contact van het team beschouwd.

Wil je meer weten over beachvolleybal bij Sovicos? Klik dan hier!