Nieuw beachvolleybalzand én een nieuwe berging – part 2

This post is also available in: Engels

Wij gooien de handdoek niet in snel in de ring en dus nadat het eerder niet goed ging met het plaatsen van de nieuwe berging werd het tijd voor poging twee. Maar, eerst werd er begonnen aan het vervangen van ons beachvolleybalzand. Laten we eerst eens uitleggen waarom dat zand aan vervanging toe was.

Alles wat je moet weten over het perfecte beachvolleybalzand

Als beachvolleyballer weet je dat het zand waarop je speelt een grote impact kan hebben op je spel. Zand kan variëren van fijn en zacht tot grof en hard, en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laten we eens kijken naar die verschillende soorten zand.

Verschillende soorten beachvolleybalzand

Er zijn verschillende soorten beachvolleybalzand die worden gebruikt op strandvolleybalvelden over de hele wereld. Elk zandtype heeft zijn eigen kenmerken en kan van invloed zijn op de kwaliteit van het spel.

Fijn zand: Fijn zand is een populair type zand voor beachvolleybalvelden vanwege zijn zachte textuur. Het is gemakkelijker om in te graven en biedt meer grip. Dit type zand kan echter snel nat worden en vastklampen aan spelers en de bal, waardoor het spel langzamer wordt.

Grove zand: Grof zand heeft een harder oppervlak en kan daardoor sneller zijn dan fijn zand. Het is echter moeilijker om in te graven en biedt minder grip, waardoor het moeilijker kan zijn om je balans te behouden tijdens het spel.

Gemengd zand: Gemengd zand, zoals de naam al aangeeft, is een combinatie van fijn en grof zand. Dit type zand biedt het beste van beide werelden en is een populaire keuze voor beachvolleybalvelden vanwege de ideale textuur voor de sport.

Wat is goedgekeurd zand?

Er zijn verschillende organisaties die richtlijnen hebben opgesteld voor de kwaliteit van het zand dat moet worden gebruikt op beachvolleybalvelden. De Internationale Volleybal Federatie (FIVB) heeft bijvoorbeeld specifieke eisen gesteld voor het zand dat wordt gebruikt bij professionele beachvolleybalwedstrijden. Het zand moet schoon en vrij van verontreinigingen zijn, en moet voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van korrelgrootte en -vorm.

Waarop zou zand worden afgekeurd?

Er zijn verschillende redenen waarop zand kan worden afgekeurd. Onjuiste korrelgrootte is één factor die kan bijdragen aan slechte speelomstandigheden. Een andere belangrijke factor is de vochtigheid van het zand. Als het zand te nat is, kan het zwaarder en moeilijker te bewegen zijn, waardoor de spelers langzamer en minder efficiënt bewegen. Aan de andere kant, als het zand te droog is, kan het losser en onvoorspelbaarder worden, waardoor de spelers moeite hebben om hun evenwicht te bewaren. Meestal wordt een vochtniveau van 3 tot 5% als ideaal beschouwd. Bij hogere vochtigheidsniveaus kan het zand worden afgekeurd en moet het veld drogen voordat het weer kan worden gebruikt.

Naast korrelgrootte en vochtigheidsgraad zijn er nog andere factoren, zoals verontreiniging. Verontreinigingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit schelpen, stenen, glas of metaal. Ook te veel stof kan leiden tot afkeuring van het zand. Het is daarom belangrijk om het zand regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

Ons zand moest dus vervangen worden, want het zand waar we afgelopen zomer op speelden klinkt teveel in. Voelt bijna als landen op een betonnen plaat. Het oude zand was bijvoorbeeld perfect voor beachsoccer (waar het veld voor was ingericht), maar niet om op te beachvolleyballen. Het zand wat nu op onze beachvolleybalvelden ligt is goedgekeurd door de FIVB. We kunnen dus een hele mooie zomer tegemoet gaan!

Maar, hoe zit het dan met die berging? Is die nou wel van dat hellinkie gekomen? Laten we eens kijken.

Het plaatsen van de berging

Het is 3 maart en terwijl ik in India de Prime League Volleybal bijwoon staat Vincent Lugtenburg wederom bij de Steenwijklaan om toe te kijken hoe de 18 ton zware berging van de helling, over de rijplaten, op de juiste plek gedeponeerd wordt. Hij staat er niet alleen om te aanschouwen maar ook om wat foto’s te schieten natuurlijk.

Wat ging er vorige keer nou precies mis? Iets met een kuil… Je leest het in deze blog. Toen was het koud, maar heerlijk weer. Dit keer was het vrij mistig en wat druk in diezelfde kuil. Het zand werd tegelijkertijd vervangen en dit betekende een hoop reuring op die rijplaten. Maar, geduld is een schone zaak en dus met af en toe wat wachten werd de berging dan eindelijk geplaatst op vrijdag 3 maart om half 8 ‘s ochtends. Die helling was geen probleem meer want er werd gewoon gebruik gemaakt van de andere helling en die bleek een stuk minder stijl. Had dat dan niet gewoon vorige keer gekund? Uiteraard! Maar goed, de berging staat er nu en dat is het belangrijkste. Nu alle beachvolleybal spullen erin en dan zijn we ruim op tijd klaar voor het outdoor beachvolleybal seizoen op onze eigen Sovicos Beach Court!

Oh voor ik het vergeet is Gemeente Den Haag, samen met de firma Huck/Torimex de komende 4 weken ook nog bezig om aan de lange zijden van de Beach Court het hekwerk aan te passen zodat er een balafvangnet kan worden geplaatst.

Bedankt aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen, Gemeente Den Haag voor het nieuwe zand, Rekers voor het brengen van de nieuwe berging, P&K voor het leggen van de rijplaten en natuurlijk onze eigen Vincent Lugtenburg voor het regelen van al dit moois!