Kijkje achter het schermen: op bezoek bij Janneke van de materialen commissie

This post is also available in: Engels

Het is maandag, koud buiten en dus warmen Janneke en ik onze handen aan een lekker theetje terwijl we ons settelen in de kantine van het Sportcentrum in het Zuiderpark. Elke maandag traint Janneke met Dames 5 in het Zuiderpark en dus ben ik speciaal even langsgekomen om met haar te kletsen over de materialen commissie. Maar, zoals altijd, hebben we het eerst over Janneke zelf.

Wie is Janneke?

Janneke komt uit die ontzettend leuke stad in het hoge noorden, namelijk Groningen. Waarom dan Den Haag? Omdat Janneke hier is komen studeren. Ze begon met bewegingstechnologie maar is uiteindelijk de pabo gaan doen. Sinds 2005 woont ze hier en ze heeft nooit meer weg willen gaan. Logisch natuurlijk. En toch vraag ik waarom. “Den Haag is mijn stad geworden. Ik heb hier meer dan in Groningen aangezien ik hier m’n studententijd heb doorgemaakt. Ook het strand helpt natuurlijk enorm”. Ik ben het helemaal met haar eens. Strand & stad, een unique selling point. Uiteindelijk is Janneke leerkracht in Transvaal geworden waar ze veel kinderen met een taalachterstand lesgeeft. En een taalachterstand betekent dat waar kinderen normaal 2000 woorden kennen deze kids er 100 kennen. Dit komt door hun thuissituatie omdat daar vaak geen Nederlands gesproken wordt. “Ik kan zoveel voor hun betekenen, daarom vind ik het werk zo mooi” en dat snap ik volledig. Super dat Janneke zulk mooi en belangrijk werkt doet. 

En mooi werk doet ze ook voor Sovicos uiteraard. Janneke woont al sinds 2005 in Den Haag maar is pas in 2011 gaan volleyballen bij Sovicos en na een jaar of 3 werd ze vrijwilliger. 

Dat deed ze eerst bij de activiteiten commissie en de JeugdTC maar hier moest ze helaas mee stoppen want dit was te tijdrovend. Ze heeft toen even twee jaar niets gedaan, tot het toch weer ging kriebelen om wat terug te doen voor de vereniging, iets kleinschaligs. En dat vond ze in de materialen commissie. “Vrijwilliger bij de materialen commissie zijn, is namelijk twee keer per seizoen pieken en tussendoor kleine klusjes”. En omdat het niet al te veel werk is doet ze ook de indeling van de bardiensten ernaast. 

Wat houdt het werk bij de materialen commissie precies in?

“Nou, dat is vrij makkelijk” zegt Janneke, terwijl ze een slok neemt van haar thee. Twee keer per jaar doen ze de administratie over de ballen. Dit houdt in dat ze moeten zorgen dat de ballen (en andere materialen) op orde zijn, en dus bijvoorbeeld nieuwe ballen bestellen als ze lek zijn en ook checken of al het andere materiaal (denk hierbij aan de netten, de palen etc.) op orde is. Soms komt ze een uurtje eerder naar de hal om wat ballen op te pompen. 

Aan het begin en aan het einde van het seizoen besteden Janneke en Firoz (met hulp van Vincent Sikkes & Vincent Lugtenburg) twee keer een hele dag aan het checken van de ballen. “Zoals je weet hebben alle ballen een nummer. Deze nummers staan, naast op de ballen, ook in een groot Excel bestand zodat we aan het eind van het jaar kunnen zien welke ballen er kwijt zijn”.  Ze trekken dan alle ballen uit de kast om te controleren of de nummers die erop staan kloppen met wat er in het Excel bestand staat. Ook worden de ballen gecontroleerd of ze te oud zijn. Te oude ballen worden vervangen voor nieuwe (de afgeschreven ballen krijgen een nieuwe bestemming; Suriname) en uiteraard worden de ballen opgepompt. Voor de beachvolleybal hoeft ze weinig te doen. Daar houdt Vincent Lugtenburg zich weer meer mee bezig, zoals contact met de gemeente over de Sovicos beachcourt. 

Leuk en minder leuk aan de materialen commissie

“En dat is het wel zo’n beetje” zegt Janneke opgewekt. Omdat het maar twee keer per jaar wat meer werk is kan Janneke het goed combineren. Maar ik ben benieuwd of ze het ook leuk vindt. “Het is uiteraard mijn droom om door Excel bestanden heen te gaan” grapt ze. Net als vele andere vrijwilligers vindt ook Janneke het belangrijk om iets terug te doen voor de vereniging. En dit (incl. de bardiensten) is behapbaar voor haar. 

Is er ook iets wat ze minder leuk vindt? Jazeker! “Het is soms jammer om erachter te komen dat teams een extra cijfertje toevoegen aan een bal, of ze pakken een trainingsbal en voegen die toe aan een teamtas want ze missen een bal. Dat is echt niet nodig. Als je een bal mist, dan kunnen we dat samen oplossen.”

Last but not least, de bardiensten

Terwijl we een laatste slok van onze thee drinken wijken we even af van de materialen commissie. We hebben het over iets anders wat Janneke doet, namelijk; de indeling van de bardiensten. Ja, die bardiensten verdelen zich uiteraard niet vanzelf. Daar zit Janneke dus achter. “Ik vul in wie welke bardienst doet aan het begin van het seizoen. Dat is zo’n twee avonden even puzzelen. De redactie zet deze vervolgens op de site en ik mail alle taken door. Rob – bestuurslid verenigingszaken – is dan degene die elke week de taken doorstuurt naar alle teams”.  Dit doet Janneke sinds dit seizoen om wat druk bij Rob weg te nemen en ze het goed kan combineren met haar andere taak. 

Superfijn dat Janneke deze twee belangrijke taken op zich neemt. We hebben veel gekletst en nu is het tijd voor Janneke om lekker te trainen. En voor mij om … lekker niks te doen.