Sovicos kent vele onmisbare vrijwilligers: leden die zich keihard inzetten voor onze mooie Haagse club. Op 1 juni bestaan we al 70 jaar! Om elkaar wat beter te leren kennen gaan we iedere maand op bezoek bij onze vrijwilligers voor een praatje. Vandaag kom je nóg meer te weten over… Vincent!

 • Hoelang speel je al volleybal?

Lang geleden gestart als 9/10-jarige in het rood/zwart bij Mov’Over (nu Monza) in Monster bij de jeugd. Tijdens mijn militaire diensttijd heb ik gevolleybald bij de Koninklijke Luchtmacht. Begin jaren 90 via het strand waar Sovicos actief was ben ik weer begonnen. Afgelopen zomer heb ik uitgebreid mijn jubileum gevierd: 40 jaar Nevobolid en 25 jaar volleybaltrainer.

 • Wat is de reden dat je bent begonnen met volleybal?

Door mijn gymleraar ben ik met volleybal in aanraking gekomen. Hij speelde zelf bij het eerste team en introduceerde mij bij de club. Er was toen nog geen CMV, dus in die tijd was vangen van de bal echt not done en moesten we vrij snel al een systeem spelen.

Tijdens die jaren heb ik op alle posities gespeeld (behalve midden). Echter door een behoorlijke knieblessure nadien wel besloten om als spelverdeler te gaan/blijven spelen, om zodoende niet zo veel te hoeven springen. Het was wel jammer om dan niet meer aan te kunnen vallen, want dat is toch het mooiste wat er is voor jonge gasten.

 • Ben je competitief?

Ja. Zeker in de hogere teams is winnen belangrijk en gaat een sociaal wisselbeleid dan snel wrijving geven.

 • Je bent dus spelverdeler...

Ja, je bent bepalend in het spel, en vaak is de spelverdeler een coachende/aanvoerende positie. Dat leiding geven in het veld vind ik mooi.

 • Heb je ook een soortgelijke taak op je werk?

Volleybal neemt natuurlijk al minimaal de helft van mijn tijd gedurende een week in, maar op werk ben ik inderdaad ook leidinggevend voor een team van zo’n 25 man op het Europees Patent Office in Rijswijk.

 • Je lijkt wel altijd aanwezig te zijn bij Sovicos, maar wat zijn nou eigenlijk de taken die jij binnen de vereniging op je hebt genomen?

Ik heb met de tijd bijna alle soorten taken al wel gedaan denk ik, van ballencommissie tot barteam, bestuur en nog meer. Ik ben inmiddels zo’n 14 jaar lid van de technische commissie en de laatste paar jaar ook als voorzitter van de technische commissie actief binnen het bestuur. De samenstelling van de technische commissie wisselt nogal eens aangezien het wel een functie is waarin veel zaken (brandjes) opeens veel aandacht vragen en de pieken rond het start en einde van het seizoen vragen ook veel aandacht. Maar met de huidige bezetting (Brenda, Jan, Vincent S.) landen de meeste onderwerpen erg vlotjes.

Naast de TC ben ik ook actief als trainer/coach van dames 2 en train/coach ik op inval basis ook andere teams.

Verder ben ik op basis van het verenigingsbeleid als bestuurslid begonnen met het opzetten van de beachafdeling en ben ik erg blij dat deze groep elk jaar groei laat zien en dat de beach- en zaalleden aan het integreren zijn.

Dan een wat groter project was de inrichting van onze nieuwe ICT omgeving wat ik samen met Lisa heb opgepakt en nu heeft geresulteerd in een nieuwe website en voor de bestuur en commissie leden een ICT omgeving die ook voldoet aan de laatste AVG wetgeving waarin we o.a. de verenigingsmail en documenten bewaren .

Oja en bij onze feestjes en evenementen ben ik vaak in de weer met het licht en geluid.

 • Wat vind je het leukst?

1e plaatst blijft zelf volleyballen, daarna het trainen en coachen en wat daar vooral leuk aan is om de zaken waarop je dan traint ook in de wedstrijd terug te zien in de vorm van progressie die de spelers en het team doormaken.

 • Als je toch al zo veel doet, waarom word je dan geen voorzitter?

Hoewel ik veel dingen doe voel ik mij helemaal geen voorzitter. Voorzitter zijn van de technische commissie zit veel meer op het operationele en tactische vlak (max 2/3 jaar vooruit) en als voorzitter van de vereniging ben je toch iets meer bezig met de nog langere termijn.

 • Wat zijn je ambities?

Ik wens Sovicos een stabiele club vrijwilligers toe, waarin het verloop van bestuursleden niet zo groot is. Je moet er toch inkomen in het werk en kennis hebben van de vereniging.

Ook onderlinge acceptatie van diversiteit aan leden/lidmaatschappen: beach, zaal, alleen trainen, halfjaar lid ivm studie, of recreant; iedereen is lid van dezelfde vereniging en alle leden vormen samen het geheel. In mijn optiek zullen we ons moeten aanpassen aan hoe men nu wil sporten en dat kan inhouden dat vaste zaken “zo doen we het altijd” toch wel eens op de schop moeten. En eigenlijk is dat waar de meeste kader leden mee bezig zijn, continue fine-tunen voor de volgende groep en dat al 70 jaar.

 • Wat zijn je hobby’s naast volleybal, hoe relax je na een lange dag werken?

De ene helft is natuurlijk al werk en de andere volleybal maar ik heb nog een stapel boeken die op me liggen te wachten. Lievelingsgenre: Engelstalig en humor / science fiction (bijv The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy).

Muziek is ook een passie. Ik heb thuis wat instrumenten staan en in de jaren 80/90 ben ik in de weekenden actief geweest in de elektronische muziek. Maar goed, veel tijd heb ik hier dus niet meer voor tegenwoordig. Ik kijk vrijwel ook amper tv / films meer. Kortom zelf trainen en training geven is mijn ontspanningsmoment.

 • Waarvan zouden je vrienden zeggen; “Dat is echt iets voor jou”?

Van Kleef? 😉 Mijn droom is om dit Haagse “monument” uit 1842 te combineren met Sovicos als sponsor en de afgelopen periode is er al wat contact geweest, dus wie weet…

 • Wat vind je een irritante gewoonte van andere mensen?

Het roepen dat het allemaal verkeerd is maar vervolgens geen inspanning om het te verbeteren. 

 • Zijn er nog tips die je hebt voor de vereniging?

Blijf trouw aan Sovicos, ook als de keuzes en uitkomsten niet perfect passen in je wensen pakket. Verder als tip dat men verloop in het ledenstand eens niet erg moet vinden, want nieuw bloed is noodzakelijk. Nog een tip is: Pak iets op (bijv een bal die is blijven liggen na een wedstrijdavond, want ik ontvang toch redelijk wat mails van vermist materiaal), ga bijv een team coachen, kom de jeugdcommissie versterken of start via de activiteiten commissie een event wat we volgens jou nodig hebben.

 • Wie is de volgende die we mogen interviewen?

Rob Strang; nog zo’n alom bekend gezicht binnen de club en per januari weer begonnen als interim-voorzitter. Met name voor de nieuwe leden denk ik dat het leuk is hem iets beter te introduceren en mijn vraag aan hem zou zijn hoe hij over 10 jaar de vereniging ziet.