De extra paar ogen van de 2e scheids

Je komt ze weleens tegen als je naar een wedstrijd van Heren 1 kijkt. Ze hebben geen stoel, draaien af en toe een rondje, lopen dan weer van links naar rechts of van rechts naar links en weten soms niet hoe hun fluitje eigenlijk werkt: de 2e scheidsrechter. Vanaf de Promotieklasse (dameswedstrijden uitgezonderd) en hoger worden ze ingezet ter ondersteuning van de 1e scheidsrechter. Wat zijn nu precies de taken van deze extra scheidsrechter?

Samenwerking

Als eerste is het goed om te weten dat beide scheidsrechters één team vormen en dus goed moeten samenwerken. Zij vormen immers, samen met de teller, de wedstrijdleiding. Soms zie je dat scheidsrechters zelfs onderling signalen afspreken, bijvoorbeeld of een bal aan de kant van de 2e scheidsrechter in of uit was, of achter de antenne langs ging.

Voorafgaand aan de wedstrijd

Naast het maken van afspraken vóór de wedstrijd is het ook de taak van de 2e scheidsrechter om het DWF in orde te maken. Dit houdt in dat hij of zij de aanwezige spelers controleert, samen met de coaches. Het net en het speelveld worden samen met de 1e scheidsrechter gecontroleerd. Denk aan de juiste nethoogte, de juiste positie van de antennes, eventuele obstakels in de vrije ruimte en de temperatuur in de zaal. Ja, dat lees je goed. Wist je dat de temperatuur in de zaal tussen de 16 en 25 graden moet liggen? Anders mag er niet gespeeld worden.

Tijdens de wedstrijd

Gedurende de wedstrijd hebben beide scheidsrechters elk hun eigen taken. Zo let de 1e scheidsrechter voornamelijk op bal in/uit, aanrakingen van de bal in het blok en op de opstelling van de serverende partij. De 2e scheidsrechter let vooral op netfouten, voetfouten en opstellingsfouten van de ontvangende partij. Daarnaast voert de 2e scheidsrechter de wissels en de time-outs uit (samen met de teller) en is het ook zijn of haar taak om de coaches en wisselspelers in de gaten te houden. Eventuele gele en/of rode kaarten worden altijd door de 1e scheidsrechter gegeven, ook op advies van de 2e scheidsrechter.

Na de wedstrijd

Als de wedstrijd voorbij is, vult de 2e scheidsrechter het DWF verder in waar nodig. Daarna wordt dit formulier door beide aanvoerders en de 1e scheidsrechter gecontroleerd en vervolgens verstuurd. Ben je dan helemaal klaar? De meeste scheidsrechters vinden het fijn om nog even na te praten over hoe de wedstrijd en de samenwerking verliep. Zo kun je elkaar tips en tops geven en steeds een betere scheidsrechter worden!

Eigenlijk best handig toch zo’n 2e scheidsrechter? Wil je hier meer over weten? Check dan de officiële spelregels en de HIA (Handleiding Instructie Arbitrage) of vraag het aan Tim, Matthijs, Gawein of André. Heb je interesse om 2escheidsrechter te worden? Binnenkort organiseert de VC een cursus om tweede scheidsrechter te worden. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een V4-certificaat. Heb je vragen of wil je je opgeven? Mail dan: vc@sovicos.nl!