Een training voorbereiden, hoe doe je dat?

This post is also available in: Engels

Elke maandag, dinsdag en woensdag staan de zalen weer vol fanatieke en enthousiaste volleybalspelers. Klaar om in de training net zo energiek te bewegen als we in de wedstrijd doen. Maar, om alle teams een training aan te bieden zijn er natuurlijk wel trainers nodig. Laten we in deze blog eens kijken naar de functie van een trainer. Wellicht raak je geïnspireerd om ook een team te trainen, of misschien wil je wel een keertje meelopen bij een van onze andere trainers.

Wat doet een trainer?

Zoals het woord als zegt train je, als volleybaltrainer, een of meerdere groepen in volleybal. Je geeft aanwijzingen, verzint oefeningen en zorgt ervoor dat de spelers beter worden in de sport. Een training varieert van 1,5 tot 2 uur. De spelers beginnen uiteraard met een warming-up en zullen daarna fanatiek aan de oefeningen beginnen die door de trainers zijn bedacht. Dat klinkt heel lastig maar valt in werkelijkheid alles mee. Het is aan de trainer zelf om de spelers individueel tips te geven of als team.

De volleybaltrainer verzint veel verschillende oefeningen om alle manieren van spelen aan bod te laten komen. Anderzijds laat de volleybaltrainer ook oefeningen terugkomen zodat de spelers het oefenen kunnen herhalen. Door de combinatie van herhaling en uitdaging is het de bedoeling dat de volleybaltrainer het niveau van de speler en het team weet te verbeteren.

De volleybaltrainer is soms ook de coach van het team en begeleidt dit team tijdens de competitie. Als coach vraag je dan time-outs aan, je geeft aanwijzingen, bedenkt eventuele wissels en spoort het team op een positieve wijze aan lekker die ballen van de grond te houden en te scoren aan de kant van de tegenstander.

Een training voorbereiden

Een training voorbereiden klinkt wellicht lastiger dan het is. Al moet er natuurlijk wel wat tijd aan besteed worden. Laten we eens kijken naar hoe je een goede training maakt.

Elke training heeft een bepaalde indeling, structuur of opbouw. Een goede training moet een logische lijn in bewegingsvormen bevatten. De verschillende onderdelen moeten met elkaar verband houden en logisch in elkaar overvloeien. 

Warming-up

Je begint uiteraard met de warming-up. Een belangrijk onderdeel want een goede warming-up gaat blessures tegen. Je hart, bloedsomloop en ademhaling moeten door een goede warming-up op peil worden gebracht om de inspanningen tijdens de training zonder blessures te kunnen doorlopen. Ook heeft een warming-up een positieve invloed op snelheid, de lenigheid en het uithoudingsvermogen.

En dan is het tijd voor de training. Hiervoor heb ik uiteraard even gekeken bij Pim Scherpenzeel, die opleidingen, trainingen, cursussen en technische ondersteuning biedt voor volleybaltrainers en coaches. In een ver verleden is hij ook mijn trainer geweest en ik heb toen uiteraard veel van hem geleerd.

Het centrale deel van de training

Anyway, laten we eens kijken naar de kern van een training, oftewel; het centrale deel van de training. Dit moet gezien worden als het gedeelte waar leren centraal staat. (Nieuwe) vaardigheden of technieken worden aangeleerd, verbeterd of toegepast, zodat deze later in de wedstrijd gebruikt kunnen worden. Volgens Pim worden deze twee vaak gekoppeld in verschillende onderdelen: kern 1 & kern 2. Zo kan je bijvoorbeeld in kern 1 iets leren wat je vervolgens in kern 2 weer toepast. Als voorbeeld: in kern 1 leer je de aanval vanaf positie 4 verbeteren vanuit een opgegooide bal en ook werk je aan de set up naar positie 4. Vervolgens pas je het geleerde in kern 2 toe wanneer je de aanval vanuit de set up van een medespeler krijgt. Snap je het nog? Dus in kern 1 krijg je de bal aangegooid en in kern 2 speel je vanuit een gespeelde bal.

Omdat spelers makkelijker en sneller iets nieuws leren wanneer ze nog fit en energiek zijn wordt kern 1 gebruikt om spelers ‘nieuwe’ bewegingen en technieken aan te leren. Het is dus handig om niet bekende onderdelen van het volleybal aan het begin van de training uit te leggen en uit te voeren, zowel op technisch als tactisch vlak.

Vervolgens breng je het geleerde in de praktijk in kern 2. De spelers kennen nu de bewegingen maar het is nog geen automatisme. Het accent in kern 2 ligt dan ook meer op de samenwerking met andere spelers. Denk hierbij aan oefeningen in wedstrijdformatie, servicespel en teamplay. Ook wordt hier meer druk op de ketel gezet door het tempo van de oefeningen te verhogen, meer weerstand tegenover de handeling te plaatsen en spelers onder moeilijkere ruimtelijke omstandigheden het balcontact te laten uitvoeren.

Loop een keer mee als assistent-trainer

Mocht je willen weten hoe dit er in de praktijk uitziet, kijk dan eens naar een training van Vincent Lugtenburg. Hij werkt vaak op deze manier. Zo begonnen we bv. gisteren met een oefening waarbij we een aangegooide bal door Vincent op positie 1 moesten verwerken door op een mat te duiken/vallen. Hierbij draaiden we continue door zodat we lekker warm bleven (kern 1). Een volgende oefening was ongeveer dezelfde maar nu draaiden we niet meer door én de matten werden weggehaald. Ook kregen we de bal niet meer aangegooid maar aangeslagen. Het spel ging dus ook door, waardoor we nu het geleerde (duikend de bal zijwaarts pakken op positie 1) in spelvorm leerden gebruiken (kern 2).

Een training kan je afsluiten met een leuk potje, denk hierbij aan King/Queen of the courts, een teamopstelling aan de ene kant en de overige spelers aan de andere kant of vier tegen vier. Zo kan je al het geleerde in de praktijk brengen tijdens een wedstrijdje.

Trainer worden?

Veel trainingsoefeningen kunnen online gevonden worden, we delen hieronder even een lijstje voor je. Vind je het toch een beetje spannend? Kom dan vooral eens kijken bij een van onze trainingen, de trainers leggen met alle liefde uit hoe ze een training voorbereiden, waarom ze bepaalde oefeningen doen en hoe je de beste aanwijzingen/tips geeft.

We zijn altijd op zoek naar trainers, voor de senioren maar ook zeker voor de jeugd. Als trainer ben je 1 keer in de week beschikbaar om training te geven en het liefst ook beschikbaar om te coachen. Volleybalkennis is natuurlijk een vereiste, maar vooral ook energie & motivatie. Je kan dit natuurlijk ook samen met iemand anders doen.

Wordt trainer en help anderen te ontlasten. Lijkt het je leuk om een jeugdteam te trainen? Stuur dan een mailtje naar de JeugdTC.

Trainingsoefeningen

Zoals gezegd, hier een lijstje van websites waar je oefeningen kunt vinden:

Volleybaltraining maken

Your Sport Planner

VolleybalXL

Block Out Academy

Sovicos Volleybal Instagram Guide – hier verzamelen we verschillende oefeningen die we op Instagram tegenkomen. Zie jij een leuke / toffe oefening? Deel het met ons via een DM op Insta.

Heb je vragen over training geven? Mail de Technische Commissie. Heb je een foutje gezien in de blog of gewoon een op- of aanmerking? Mail dan de redactie.