Hoe voorkom je een blessure?

This post is also available in: Engels

Nog even en het nieuwe seizoen gaat weer van start. Afgelopen seizoen zag ik, helaas, een hoop mensen geblesseerd raken. Van kleine blessures tot grote, van gekneusde vingers tot een verstuikte enkel. En van langdurige blessures aan schouders tot korte blessures aan knieën. Op zich niet gek aangezien volleybal (helaas) wel bekend staat als blessuregevoelige sport. Zo bekend zelfs, dat het in de top 10 van sporten waar blessures het vaakst voorkomen staat. Als je kijkt naar sporten met het grootste risico op een blessure, staat volleybal op de 6e plek. De meeste blessures zijn, volgens onderzoek van Volleyveilig, die aan de schouder (41%), enkel (26%) of vingers (13%) en ontstaan in meer dan de helft van de gevallen ‘plotseling’, bijvoorbeeld door zwikken of een sprong.

Wist je dat gemiddeld iemand 1 blessure per 1000 uur sporten krijgt? En dat volleyballers jaarlijks gemiddeld 170.000 blessures oplopen? Goed dus om eens te kijken waar dit vandaan komt en belangrijker nog, hoe kunnen blessures voorkomen worden.

Laten we eerst eens kijken naar de oorzaak van blessures

Zoals je weet wordt er veel gesprongen en gedoken bij volleybal. De meeste blessures ontstaan dan ook door een val of dat je de bal verkeerd raakt.

Het onderzoek van Volleyveilig waar ik het eerder over gehad geeft aan dat 21% van de blessures ontstaat door zwikken en 11% door springen. 61% van de geblesseerde volleyballers kon langer dan 1 dag niet volleyballen. Vaak moet een blessure medisch behandeld worden. 88% van de blessures moet zelfs medisch behandeld worden! Beter voorkomen dan genezen, toch? Maar hoe doe je dat? Wij geven je een aantal tips:

Voorkom een blessure met de volgende tips

Uit onderzoek blijkt dat je met een goede warming-up de kans op blessures een stuk kleiner maakt. Niet alle blessures zijn te voorkomen, maar het risico neemt af als een speler over het juiste materiaal beschikt en fit, geconcentreerd en vaardig is.

Schoenen en uitrusting

Het lijkt logisch maar het is belangrijk om goede schoenen met een goede demping te hebben. Oude of slechte schoenen zorgen namelijk vaak voor knieproblemen. En omdat de demping van schoenen na verloop van tijd minder wordt, is het verstandig om minimaal eens in de twee jaar nieuwe schoenen te kopen. Laat je ook vooral goed informeren bij het kopen van schoenen.

En voor de mensen die vaak op hun knieën duiken / terechtkomen zijn goede kniebeschermers natuurlijk ook een must.

Oefeningen en trainingen

Volleybal lijkt misschien een simpele sport; met z’n zessen de bal zo veel mogelijk in de lucht houden aan eigen kant en zo snel mogelijk op de grond krijgen aan de kant van de tegenstander. Maar, het is vrij complex. Je moet snel kunnen bewegen. Springen, sprintjes, duiken, opstaan, rollen en ga zo maar door. Des te beter je de verschillende aspecten beheerst, des te kleiner de kans op blessures is. Het is dus niet alleen belangrijk om veel / goed te trainen maar ook om gericht te trainen. En vergeet de warming-up en cooling down niet, die zijn essentieel om blessures te voorkomen.

Omgevingsfactoren

Je hebt uiteraard niet overal invloed op. Denk hierbij aan een hele gladde of juist hele stroeve vloer, een slecht dempende vloer, maar ook een botsing met een teamgenoot. Preventie is key! Als je weet dat je een zwakke pols of enkels hebt speel dan met een brace. Zorg ervoor dat je naast volleybaltrainingen ook wat veelzijdiger traint, bv. door het doen van schouderoefeningen, stabiliteitsoefeningen en dynamische rekoefeningen.

Mocht je nou een blessure hebben, wie weet is een sportmassage lekker voor je! >> Op 13 september is de volgende massage-avond!

Warming-up app

Oh en nog iets. NeVoBo heeft in samenwerking met Veiligheid.nl en sportfysiotherapeuten een warming-up programma ontwikkeld, speciaal voor volleybal. Met dit programma wordt de kans op blessures met 20% verlaagd en voor jouw beeldvorming: dit scheelt al snel 3 tot 5 blessures per seizoen in een team. Het programma bestaat uit warming-up-, romp- en stabiliteitsoefeningen en oefeningen gericht op het voorkomen van knie-, schouder- en enkelblessures. Bekijk het programma hier of download de gratis VolleyVeilig app en beschik overal en altijd over de oefeningen en filmpjes. 

Heb jij nog tips om blessures te voorkomen? Deel ze met de redactie!

*Bron: NeVoBo, volleyveilig, VolleybalXL