Kijkje achter het schermen: op bezoek bij Natasja van de JeugdTC

This post is also available in: Engels

Met nog wat zand in de haren en tussen de tenen bestellen we een drankje in de kantine van het Sportcentrum Zuiderpark. Dit is mijn eerste jaar beachvolleybal maar voor Natasja niet, die staat al heel wat jaartjes met haar voeten in het zand. Wat Natasja ook al heel wat jaartjes doet is voorzitter zijn van de Jeugd Technische Commissie.

In dit ‘kijkje achter het schermen’ gaan we dieper in op de Jeugd Technische Commissie (hierna JeugdTC). Want ondanks dat we inmiddels best wat jeugdteams hebben, weten velen er maar weinig over. En dus, op deze dinsdagavond na onze eigen beachvolleybaltraining, kletsen Natasja en ik over de jeugd. Uiteraard beginnen we met het ophalen van herinneringen toen we zelf bij de jeugd speelden. Beiden overigens niet bij Sovicos, maar dat mag de pret niet drukken. 

Terwijl ik een slok neem van m’n biertje voel ik wat zandkorrels tussen m’n tanden knarsen. M’n mond dichthouden tijdens het spelen van beachvolleybal is nog niet helemaal mijn ding. En die van Natasja ook niet, en nu ook niet, die vertelt vol energie en enthousiasme over de jeugd van Sovicos. 

Een korte introductie

Maar, voordat we het over de jeugd gaan hebben wil ik eerst wat van Natasja weten. Natasja speelt sinds seizoen 2018/2019 bij Sovicos. Dat doet ze dit seizoen bij Dames 5. Maar laten we wat verder teruggaan. Wist je bijvoorbeeld dat Natasja in Willemstad op Curaçao geboren is? Haar vader werkte daar voor drie jaar, waarna ze terugkeerden naar Nederland om in Beneden-leeuwen te wonen. Hier woonde Natasja tot haar 12e, voordat ze wederom naar een warm eiland, dit keer Aruba, verhuisden. Drie jaar later keerden ze terug naar Nederland. Voor goed.

Toen Natasja ging studeren in Leiden zocht ze een huisje in Den Haag. Goedkoper, en ze weet nu; ook veel leuker. Ze heeft het erg naar haar zin in Den Haag, al merkte ze in het begin wel wat afstand tussen haar en de stad. Dit kwam voornamelijk omdat ze doordeweeks veel in Leiden zat ivm haar studie en in het weekend haar ouders en vriendinnen opzocht in Beneden-leeuwen. Sinds ze bij Sovicos is gaan volleyballen is Den Haag niet alleen haar huis maar ook haar thuis geworden. 

Wat doet de Jeugd TC?

Dat ze zich inzet voor de jeugd bij Sovicos is niet gek. Natasja is namelijk lerares Engels op de middelbare school, dus met kinderen / jeugd omgaan kan zij als de beste. Ook voor haar de reden om zich als vrijwilliger in te zetten voor de jeugdTC. Het is immers haar expertise. Ze zag Firoz en Matthijs (toentertijd jeugdTC) veel doen en die gaven aan wel wat hulp te kunnen gebruiken dus bij haar inschrijving is ze ook maar gelijk bij de JeugdTC gegaan. Dat horen we natuurlijk graag. Maar wat doet de jeugdTC eigenlijk?

“De jeugdTC zorgt, net als de TC, voor de teamindelingen, het verzorgen van kader voor de trainingen van de jeugd en we onderhouden het contact met leden en ouders. We verdelen ook de taken over de ouders, kinderen hebben uiteraard geen taken, en de ouders hoeven alleen maar te tellen bij een wedstrijd. We proberen ze ook te betrekken bij het coachen en voeren dus veel gesprekken met de ouders om ze te motiveren. We merken namelijk dat er best wat afstand is tot de club en die proberen we kleiner te maken door de ouders kleine taken te geven in de hoop deze steeds wat groter te maken”. 

Het leuke hieraan vindt Natasja dat de JeugdTC steeds meer een geoliede machine wordt. Ze vindt het leuk te zien dat de kinderen groeien in de sport en ook het geven van training, wat overigens niet bij haar taak als JeugdTC voorzitter hoort, vindt ze hartstikke leuk. 

De taken van de JeugdTC

En je leest het goed, Natasja is niet alleen onderdeel van de JeugdTC, ze is er de voorzitter van. De taken bij de JeugdTC zijn duidelijk verdeeld. Firoz is verantwoordelijk voor alle aanmeldingen die binnenkomen, Lotte ondersteunt in alle opzichten en Yvonne maakt de koppeling tussen jeugd en senioren en is het aanspreekpunt voor ouders (bv. als ze vragen hebben of er een conflict is). Natasja is de voorzitter van dit leuke groepje mensen. En als voorzitter is zij de contactpersoon tussen de JeugdTC en Lieke, die bestuurslid Jeugdzaken is. Verder delegeert ze taken en initieert ze een plan wanneer er dingen misgaan. 

En mis gaat het af en toe wel. Zo had Meisjes A andere prioriteiten dit seizoen waardoor ze vaak afwezig waren bij de wedstrijden. Dit gaf Nicky, onze wedstrijdcoördinator, een extra weektaak. Natasja heeft toen een gesprek geïnitieerd met het team en de ouders en er is een oplossing gevonden. De tweede helft van het seizoen gaan de gemotiveerde meisjes uit MA1 meespelen met Jongens A, en is er dus weer een compleet en gemotiveerd team dat leuke wedstrijden gaat spelen. 

Het doel van seizoen 2022/2023 voor de JeugdTC

Tof natuurlijk als een probleem zo goed en redelijk makkelijk wordt opgelost. Maar dat is eigenlijk niet waar Natasja mee bezig wil zijn. Natasja hoopt dit jaar te bereiken dat de ouders van de kinderen wat meer betrokken raken bij de club. Dat ze enthousiast worden en dat ze zich vrijwillig inzetten. Dat is haar doel voor dit seizoen. Verder is Natasja erg blij met de ‘JeugdTC gang’, zoals zij de Jeugd Technische Commissie noemt. “Ik hoop dat we nog heel wat jaartjes samen in de JeugdTC zitten”. 

En wanneer staat Natasja dan te dansen op die tafel?

“Als ik ouders bij een wedstrijd zie aanmoedigen die ik niet eerder heb gezien. Het zijn vaak dezelfde ouders die hun kinderen komen aanmoedigen. Dat vind ik wel jammer. Van sommige kinderen heb ik de ouders nog nooit gezien. Ik ga dus wel dansen als dat gebeurt.” 

Last but not least, we hebben inmiddels een hoop jeugdleden en daar komen er steeds meer bij. Vanaf januari spelen we weer met 3 jeugdteams en 2 mini teams. Daar hebben we ook altijd trainers voor nodig en die zijn er niet of te weinig. “Het is echt super gezellig, we eten altijd samen op de maandagavond, je kan veel creativiteit kwijt en je kan lekker technisch bezig zijn. En heb je nou geen zin of tijd om een training te bedenken? Geen probleem, ik maak toch elke week een training!” Dus, heb je maandagavond tijd om training te geven aan enthousiaste kinderen? Stuur de JeugdTC een e-mail of schiet een van de leden even aan. 

Zo, na dit leuke gesprek is het tijd om nog wat van dat zand tussen de tanden weg te spoelen met een drankje. Doei!