Tips om bezig te blijven tijdens de crisis

Alle wedstrijden afgelast, geen trainingen en ook nog eens de vraag om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hoe blijf je dan fit? En hoe zorg je dat de verveling niet toeslaat? 

Ik, Milene, ging eens op onderzoek uit en testte de afgelopen twee weken verschillende manieren om jezelf bezig te houden. Van het lezen van een boek, tot meditatie (jaja) en twee keer per dag een yoga les tot het leren van Chinees. Hieronder mijn tips:

Begin de dag met een dansje

Of gewoon wat lekkere oefeningen. Zo begin je de dag lekker energiek.

Er zijn vele apps waar je gratis oefeningen vindt. Hieronder deel ik er een aantal met je:

>> 7-minute (Android | Apple) De 7 minute workout is een oefenprogramma waarbij je gedurende 7 minuten intensieve oefeningen doet.

>> Fiit heeft een 14 dagen gratis try-out met online HIIT, krachttraining, combat, yoga, mobility flows, pilates en ademhalingsoefeningen. Niet in 7 maar in 25 & 40 minuten lekker fit worden. En nu je toch geen training hebt is er tijd zat, toch?

>> Of volg online yoga & pilates lessen bij Balanzs, daar kan je twee keer per dag lessen volgen; ’s-Ochtends om 10:00u en ’s-Avonds om 18:30u.

>> Ook op Youtube vind je fijne video’s om fit te blijven zoals deze full body fat burning HIIT in 12 minuten van MadFit (ze heeft meerdere video’s online dus kies vooral wat er bij je past).

Cinetree & chill

Zo, na de pittige ochtendgymnastiek is het tijd om met je ontbijt op de bank te ploffen. En dan? Nou dan kijk je natuurlijk je favoriete serie op Netflix óf je maakt gebruik van een van de vele online acties.

Die serie staat straks namelijk ook nog wel op Netflix. Maar wist je dat je ook een van de ruim 300 documentaires op IDFA (International Documentaire Film Festival Amsterdam) kan bekijken? Nu helemaal gratis! Pak die kans.

En tot 6 april kan je ook nog eens gratis films kijken via Cinetree. Ze hebben een kleine maar prachtige lijst van films gratis beschikbaar zoals La Vita è Bella & Lion.

Met je neus in de boeken

Maar, het is natuurlijk ook een mooie tijd om eens een boek te lezen. Tenminste, als je je niet bezighoudt met tsundoku natuurlijk. 

Je hebt vast nog wel een boek in huis wat je nog niet gelezen hebt. Maar, mocht je toch alles hebben gelezen dan zijn deze tips misschien voor jou: 

Ik heb de afgelopen twee weken mijn boekenkast geleegd (voorjaarsschoonmaak en niets te doen gaat goed samen) en heb wat boeken in minibiebs bij mij in de buurt achtergelaten. Check dus de minibieb bij jou in de buurt, misschien staat er een leuk boek in. Draag je gelijk bij aan een circulaire economie. 

Geen idee wat je moet lezen? Bekijk dan vooral even de site Mustreads.nl met boekentips. Ik heb net een paar mooie boeken uit: De Reis van Ibn Battoeta, Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers en The Beekeeper of Aleppo van Christy Lefteri. Mocht je interesse hebben laat het me weten! 

Hulp gevraagd!

De afgelopen weken vraagt natuurlijk heel veel van mensen in de zorg, in de voedseldistributiecentra, in de supermarkten, in het OV en noem maar op. Elkaar helpen kan je doen door vooral thuis te blijven of door te helpen.

Ik zorg zelf voor mijn 92-jaar oude oma, nu nog intensiever dan voorheen want de kapper is dicht, fysiotherapeut komt niet meer, oma mag niet meer naar buiten etc. Maar, daarnaast heb ik afgelopen week ook wat andere leuke dingen gedaan. Van 5x in de week sporten naar niets, je houdt tijd over 😉 

Hiervoor hoef je de deur niet uit.

Ondanks dat ik bijna dagelijks bij m’n oma langsga is ze toch erg eenzaam. Mensen mogen natuurlijk niet in de buurt komen want oma zit in de risicogroep. En mijn oma is niet de enige. Stuur oma’s en opa’s een kaartje via omapost.nl of meld je aan als schrijfmaatje en je kan ook bellen met kwetsbare of eenzame Nederlanders via De Zilverlijn van het Ouderenfonds. Ik heb van de week een uur met iemand aan de telefoon gehangen, erg gezellig!

Pak je kans en ga juist wel de deur uit.

Via de website ‘gewoon mensen die mensen willen helpen’ een mooi initiatief van studenten van de TU Delft, kun je in contact komen met mensen bij jou in de buurt die hulp nodig hebben. Zo kan je ze helpen met boodschappen doen, de hond uitlaten, een maaltijd bezorgen of oppassen.

Nooit niet leren!

De scholen zijn misschien dicht maar dat betekent niet dat je niet meer kan leren natuurlijk. Ik ben afgelopen week begonnen met het leren van Chinees (mandarijn), heb gitaarles weer opgepakt en ben m’n kennis over mensenrechten gaan bijspijkeren. 

Een taal leren kan natuurlijk via Duolingo en HelloTalk, maar je kan het ook serieuzer aanpakken en het leren via FutureLearn bv.

En wil je, net als ik, je mensenrechtenkennis bijspijkeren? Kijk dan naar de Amnesty’s Human Rights Academy. Of leer iets naar keuze via Soofos. Er is een selectie van cursussen beschikbaar gesteld en iedereen kan er één kiezen en volgen. Het starten van een onlinecursus kan via de website en is mogelijk tot 6 april. De gestarte cursus zal ook na 6 april beschikbaar blijven. Of leer iets gratis via StudyTube, van Excel & Word tot tijdmanagement. Ruim 250 trainingen nu gratis. Profiteer ervan J

Wees creatief en doe eens iets geks!

Hou je nog steeds zeeën van tijd over? Grijp dan deze kans om je creativiteit de vrije loop te laten. Ik deed het volgende:

Ik begon een visueel dagboek. Elke dag maak ik een foto van mijn leven tijdens deze crisis, daar hang ik wel een challenge aan anders wordt het te makkelijk. Op zaterdag was de challenge om iets te fotograferen waar ik nog niet eerder geweest was dit jaar, zondag moest ik iets buiten fotograferen vóór 9 uur. Je kan natuurlijk ook gewoon schrijven. Begin bv. een blog of dagboek – en dat mag natuurlijk over vanalles en nog wat gaan J

Wat ik ook deed was niet alleen bellen met vrienden en familie maar ook iedereen een leuk kaartje sturen. Mijn team weet dat ik gek ben op kaartjes sturen en hoe leuk is het om ten tijden van de crisis een (op)vrolijk kaartje te ontvangen? 

Veel Sovicossers houden van koken, dus waarom niet nieuwe recepten uitproberen?, of maak een puzzel, verf je muren, zet je meubels op een andere plek, begin een moestuin, ga knutselen. Doe iets geks J

Tot slot!

Ik heb afgelopen week een dansfeestje via Whatsapp georganiseerd met vrienden. Was super leuk! En als ik geen zin heb om alleen te sporten dan facetime ik een vriendin en doet ze mee. Waarom niet! Dat kan natuurlijk ook met je teamgenoten: speel volleybal met een ballon (geïnspireerd door de familie Frank) via Facetime, of doe tijdens je normale trainingstijd iets van bovenstaande met z’n allen.

Wat doe jij ten tijde van de Corona-crisis? Deel het op social media met #SovicostelijkVermaak

En uiteraard wens ik iedereen heel veel gezondheid toe! Pas goed op jezelf en de mensen om je heen.