Van kleine dorpen naar grote dromen: hoe volleybal het leven van kinderen in Noord-India verandert

Het is een zonnige ochtend wanneer ik mijn reis begin naar Noord-India. Mijn bestemming is Assam, de thuisbasis van de onlangs opgerichte Brahmaputra Volleyball League. Het doel van deze reis is niet alleen om de prachtige landschappen en de rijke cultuur van Noord-India te ontdekken, maar ook om een inzicht te krijgen in de impact van deze bijzondere league op de lokale gemeenschappen.

Assam is een staat in het noordoosten van India, grenzend aan Bhutan, Arunachal Pradesh, Nagaland en Meghalaya. Het is vooral bekend om zijn theeplantages en natuurlijke schoonheid, met bergen, rivieren en nationale parken. Het is de thuisbasis van veel inheemse stammen en heeft een rijke culturele geschiedenis, met invloeden van de Ahom-dynastie en het Tibetaanse boeddhisme.

Assam is een van de armste regio’s van India. Veel mensen leven onder de armoedegrens en hebben moeite om aan hun basisbehoeften te voldoen, zoals voedsel, water, onderdak en medische zorg. Vooral op het platteland is de armoede wijdverspreid. Veel mensen zijn afhankelijk van de landbouw en hebben moeite om rond te komen vanwege ongunstige klimatologische omstandigheden en een gebrek aan infrastructuur. Kinderen worden vaak gedwongen om te werken om het gezinsinkomen aan te vullen, waardoor ze niet naar school kunnen gaan en hun potentieel niet volledig kunnen benutten. De Brahmaputra Volleyball League is een belangrijke manier om kinderen uit deze regio te helpen en hen de kans te geven zich te ontwikkelen en te groeien.

De oprichting van de Brahmaputra Volleyball League

De Brahmaputra Volleyball League, opgericht door voormalig Indisch aanvoerder Abhijit Bhattacharya waarmee ik deze reis maak, is een uniek initiatief dat kinderen uit verschillende dorpen samenbrengt. Onder het mom van volleybal leren de kinderen belangrijke vaardigheden zoals teamwerk, leiderschap en communicatie. Maar de league is meer dan alleen volleybal. Het verbindt dorpen, motiveert kinderen en zorgt voor ontwikkeling en betrokkenheid.

Een unieke kans voor kinderen in Noord-India

Terwijl ik door het adembenemende landschap reis, bedenk ik me hoe belangrijk deze league is voor de kinderen uit de omgeving. Zo’n 90% van de kinderen die meedoen aan de league zijn nog nooit buiten hun eigen dorp geweest. De mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken en andere dorpen te bezoeken, opent hun wereld op een manier die anders misschien nooit mogelijk zou zijn geweest.

De kinderen die deelnemen aan de league zijn tussen de 12 en 16 jaar oud en komen uit bijna 400 dorpen. Het is ongelooflijk om te bedenken dat dit initiatief begon met slechts 10 dorpen en nu zo’n 4200 kinderen bereikt. De impact van de league is duidelijk te zien in de enthousiaste gezichten van de kinderen die deelnemen aan de wedstrijden.

De impact op de gemeenschap

Naarmate ik dieper in de regio kom, ontmoet ik enkele kinderen die meedoen aan de league. Ze vertellen me hoe ze dagelijks uren fietsen om de trainingen bij te wonen, hoe ze hun eigen netten knopen en hoe de league hen de mogelijkheid geeft om hun passie voor volleybal te volgen. Ik voel de passie en de energie die deze kinderen hebben en de trots die ze hebben voor hun team en hun dorp.

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de league is de manier waarop de gemeenschappen zich inzetten om hun kinderen te steunen. Het thuisspelende team zorgt voor lunch voor zowel het eigen team als voor de tegenstander en het publiek. In sommige dorpen werd collectief geld ingezameld om een team te sponsoren zodat de kinderen uitwedstrijden konden spelen. 

De league verenigt en inspireert de hele gemeenschap. In de dorpen waar de league actief is, is er een duidelijke verandering te zien. De kinderen zijn gemotiveerder en betrokken bij hun gemeenschap en de volwassenen zijn meer betrokken bij het welzijn van de kinderen en hun ontwikkeling. Het is mooi om te zien hoe sport kan bijdragen aan de sociale cohesie en de ontwikkeling van een gemeenschap.

De reis door Noord India was een avontuur op zich. Ik reisde van het ene naar het andere dorpje, van de drukke stad Guwahati tot aan de groene velden in landelijk Assam. Ik ontmoette vele kinderen en volwassenen die bij de league betrokken waren en hun verhalen maakten de reis onvergetelijk.

Het belang van sponsoring en hoe je kunt helpen

Een van de hoogtepunten was het ontmoeten van mijn eigen gesponsorde team. De meiden waren zo blij en dankbaar voor de steun die ze kregen. Ze vertelden me over hun dromen en ambities en hoe deelname aan de league hen de kans gaf om deze na te jagen. Ik zag hun ogen oplichten terwijl ze vertelden over de trainingen en wedstrijden die ze speelden, en hoeveel ze genoten van het samenzijn met hun teamgenoten.

Het sponsoren van een team in de Brahmaputra Volleyball League heeft niet alleen een enorm positieve invloed op de kinderen die deelnemen, maar ook op de hele gemeenschap. Door het sponsoren van een team krijgen kinderen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien op zowel persoonlijk als sportief vlak. Ze leren teamwork, discipline, doorzettingsvermogen en krijgen de kans om hun horizon te verbreden door nieuwe mensen te ontmoeten en naar andere dorpen te reizen.

Bovendien draagt het sponsoren van een team bij aan het in stand houden van de league. Het geld wordt gebruikt om de wedstrijden te organiseren, de velden te onderhouden (bv lijnen op opnieuw verven) en de kinderen van de nodige uitrusting te voorzien. Ook wordt op deze manier het transport, internet en materieel (zoals ballen en netten) betaald. Het sponsoren van een team is dus niet alleen een geweldige manier om de kinderen te helpen, maar ook om de gemeenschap te ondersteunen en bij te dragen aan positieve verandering.

>> wil jij ook een team sponsoren of meer weten? Laat het me weten! 

Wat kinderen leren door deel te nemen aan de Brahmaputra Volleyball League

Ik werd ook geraakt door de toewijding van de kinderen aan de sport. Voor sommigen betekende dit dat ze elke dag 24 kilometer moesten fietsen om naar de training te gaan, maar ze klaagden nooit en waren altijd gemotiveerd om te leren en te spelen. Dit gaf me een diep respect voor hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Naast het leren van volleybal, leren de kinderen ook talloze andere vaardigheden die hen kunnen helpen in hun toekomstige leven. Door de journalistieke skills die ze opdoen tijdens het filmen en scoren van de wedstrijden, krijgen ze bijvoorbeeld de kans om hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Maar het meest waardevolle aspect van de league is misschien wel dat het de kinderen de kans geeft om te leren samenwerken, problemen op te lossen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling.

De Brahmaputra Volleyball League is een inspirerend voorbeeld van hoe sport kan worden ingezet om kinderen te laten groeien en ontwikkelen. Het brengt niet alleen kinderen uit verschillende dorpen samen, maar versterkt ook de band tussen deze dorpen en de gemeenschap als geheel. Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gehad om deze reis te maken en getuige te zijn van de positieve impact van de league op de levens van de kinderen en hun omgeving.

Liefs, Milene 

Heb jij ook een bijzonder, inspirerend of gewoon leuk verhaal over volleybal? Deel het met de redactie!