Waarom een sportmassage goed voor je is 

This post is also available in: Engels

Je hebt vast weleens gehoord van een sportmassage. We sturen je immers regelmatig een mailtje dat de masseur weer langskomt in de Steenwijklaan. Zo ook op woensdag 11 oktober waarvoor je je nog kunt aanmelden.

Maar waarom bieden we deze unieke service eigenlijk aan? Wat zijn de voordelen ervan? En hoe kan jij een massagebedje bemachtigen? In deze blog gaan we het eens hebben over de fijne kneepjes van het vak. #punintended 

Allereerst is een sportmassage natuurlijk goed voor de spieren. Je spieren kunnen namelijk overbelast raken door het volleyballen. Rust en een lekker dagje sauna zijn manieren om de overbelasting te behandelen, maar een sportmassage doet ook wonderen! 

Wat is een sportmassage?

Het is een vrij stevige massage, dus nee je ligt niet met kaarsjes, meditatie muziek en een groen theetje te relaxen in een Spa. De massage moet natuurlijk wel wat meer doen dan ontspanning geven. En dat houdt in dat de sportmassage de doorbloeding van je spieren verbetert waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit bevordert het herstel van je lichaam en voorkomt overbelasting van je spieren. Precies wat wij, volleyballers, nodig hebben toch? 

De kenmerken van een sportmassage 

Zo’n sportmassage kenmerkt zich doordat er verschillende handgrepen worden uitgevoerd met als doel om de conditie van het lichaamsdeel te verbeteren. En heb je een blessure? Dan probeert de masseur die te verhelpen of ervoor te zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt.

Die handgrepen en andere massagetechnieken, waar ik het fijne niet van weet maar onze masseur uiteraard wel, zorgen dat er prikkels optreden in het lichaam die dan weer reacties op gang brengen wat herstel kan inleiden. Snap je het nog? 

Ons lichaam werkt als een eenheid dus stel er worden lichamelijke of geestelijke prikkels op uitgeoefend dan reageert je lichaam hierop. Als er een onbalans ontstaat door overbelasting kunnen er dus reacties ontstaan zoals o.a. spierpijn, vermoeidheid, stijfheid en verhoogde spanning. De sportmassage kan deze reacties wegnemen of in ieder geval verminderen en is dus gericht om ons volleyballers weer fit te krijgen. Niet verkeerd toch? 

Oh en die massagetechnieken waar ik hierboven over schrijf zijn trouwens wrijvingen, knedingen, schuddingen en klopbewegingen. Goed, laten we eens kijken naar de effecten van zo’n sportmassage. 

Effecten van een sportmassage

Zoals eerder geschreven is een sportmassage goed voor de doorbloeding in je lichaam, maar er zijn nog meer positieve effecten. 

Hieronder zetten we ze eens op een rijtje: 

  • Het werkt ontspannend en verbetert je slaap. En een goed uitgeruste volleyballer speelt natuurlijk sneller de sterren van de hemel dan een vermoeide.
  • Ook zorgt de massage voor een verbeterde toe- en afvoer van de verschillende weefselvloeistoffen, zowel intracellulaire vloeistof als extracellulaire vloeistof, vloeistof van de bloed en lymfevaten.
  • Het is goed voor je weefselherstel en immuunsysteem.
  • Het zorgt voor een verbeterde stofwisseling (mede door de verbeterde doorbloeding).
  • En ook voor een verbeterde spierfunctie (door de verbeterde spierdoorbloeding en door beïnvloeding van de spiertonus).
  • Uiteraard heeft het algemene invloed op je welbevinden (krachtgevoel, vermoeidheid en verdieping van de ademhaling).
  • En last but not least heeft het een positief psychisch effect. Het zorgt ervoor dat je je prettiger voelt, zo heeft een sportmassage een positief effect op je humeur.

Nu je (bijna) alle fijne kneepjes van het sportmassage vak kent en een aantal positieve effecten ervan, snap je vast waarom wij deze massages aanbieden. Maar bij alleen maar aanbieden moet het natuurlijk niet blijven. Zonde om er geen gebruik van te maken toch? 

Boek jouw massagebedje!

Gelukkig hoef je niet lang te wachten. Voor woensdag 11 oktober kan je namelijk een bedje boeken! Kom naar de Steenwijklaan en verwen die spieren met een welverdiende en hoognodige massage. Zorg dat die blessure net zo ver weg blijft als die degradatie!