Elke maandagavond zitvolleyballen bij Sovicos

Wist je dat je bij Sovicos elke maandagavond van 20:00 – 21.00 uur kan zitvolleyballen? Met een leuk groepje trainen we in gymzaal C van Sportcampus Zuiderpark én we zijn nog op zoek naar nieuwe zitvolleyballers.

Wat is zitvolleybal?

Zitvolleybal is een paralympische volleybalvariant en hanteert de basiselementen van het volleybal. Alleen voer je deze zittend in plaats van staand uit. In Nederland, en dus ook bij ons, mag iedereen mee doen. Met én zonder handicap.

Zitvolleybal wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter (kleiner dan het speelveld van zaalvolleybal dat 9 bij 18 meter is), in tweeën gedeeld door een net. Dit net heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers.

De geschiedenis van zitvolleybal

In 1953 zagen we de eerste tekens van volleybal voor gehandicapten in Nederland. Het ontstaan van de gehandicaptensport werd geïnitieerd door het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. Een van de sportactiviteiten was rolstoelvolleybal. De spelers waren zogenaamde “dwarslaesies” en oorlogsslachtoffers. Een team bestond uit 4 spelers en een set duurde maximaal 15 minuten. In deze tijd werden al verschillende balsporten zittend gespeeld. En dus kon volleybal natuurlijk niet achterblijven.

In 1955 ontwikkelden 2 Beverwijkers, Tammo van der Scheer en Anton Albers, het zitvolleybal zoals wij deze nu kennen. Zij waren destijds lid van het sportcomité van Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. De competities die werden opgezet waren niet langer alleen open voor oorlogsslachtoffers, maar ook voor burgers met een handicap.

De spelregels van het reguliere zaalvolleybal werden aangepast om het zittend te spelen. De regels waren als volgt:

Het speelveld was 10 × 6 meter en de hoogte van het net was 1.10 m. Het zitvlak moet contact hebben met de vloer op het moment dat de bal wordt gespeeld en het is verboden om met de vuist te smashen. Het spel bleek goed doordacht aangezien tot op heden alleen de hoogte van het net is veranderd.

Wil je een keertje mee doen? Dat kan!

Het spel is net zo snel en dynamisch als staand volleybal, probeer het dus vooral een keer uit. Wil je eens kijken of het wat voor jou is? Dat kan. Vul dan het JOIN formulier in. Daarna zal er contact met je worden opgenomen om je uit te nodigen voor een 3-tal vrijblijvende trainingssessies. Na de gevolgde trainingssessies zouden wij het leuk vinden als jij lid van onze club wilt worden.

Lees ook meer informatie op https://sovicos.nl/zitvolleybal/