Zitvolleyballer Yves Nkomezi geselecteerd voor het heren zitvolleybalteam van Nederland!

Eerst even terug in de tijd…

In het najaar van 2020 meldde Yves Nkomezi via de beweegcoach van het Westland, Joeri Bouwmeester, zich aan bij Sovicos voor het zitvolleybal. Na een paar trainingen in de Sportcampus hadden de andere zitvolleyballers al snel door dat Yves niet alleen een heel goede maar ook een heel sociale speler is, die een goede bijdrage levert aan het spelniveau en -plezier van de trainingsgroep. Helaas gooide een nieuwe lock-down eind december roet in het eten en moesten we tot eind april 2021 wachten voordat we weer aan de slag konden, in eerste instantie buiten op een mobiel zitvolleybalveldje en vanaf juni ook weer in de zaal.

Van Sovicos via ZVH naar Oranje!

In september gingen we opnieuw in de Sportcampus trainen. Inmiddels was wel duidelijk dat Yves ook toe was aan iets meer uitdaging, dus Yvonne besloot contact op te nemen met de zitvolleybalafdeling van Zevenhuizen, die met een mixteam in de eredivisie spelen. Een snelle reactie volgde en begin oktober kon Yves al komen meetrainen bij dit team. Dit ging naar volle tevredenheid en Yves werd uitgenodigd om vaker mee te komen doen. 

De zitvolleybalcompetitie lag vervolgens even stil in verband met het EK in Turkije, maar daarna duurde het niet lang meer, voordat Yves zijn debuut maakte bij ZVH tijdens de wedstrijd tegen Almere, die mede door zijn goede spel met 3-2 gewonnen werd. Dit alles bleef natuurlijk niet onopgemerkt en begin november kreeg hij de uitnodiging voor een training bij het nationale team in Doorn. En ook deze training verliep dusdanig dat Yves voortaan elke vrijdag en soms ook nog op zaterdag zal aanschuiven bij het nationale team. Sovicos is natuurlijk supertrots op hem en op de training van maandag 8 november werd hij ook van alle kanten gefeliciteerd. Jawel: Yves blijft ook gewoon bij ons op de maandag trainen en daar zijn we erg blij mee!!

Wie is Yves Nkomezi?

Heb je nog niet kennis kunnen maken met Yves, dan volgt hier een korte introductie! Yves is dertig jaar oud en is in 1991 geboren in Mikarati, een dorpje in de provincie Zuid-Kivu in Congo. Zijn ouders waren in 1959 naar Congo vanuit Rwanda gevlucht vanwege het oorlogsgeweld. In 1996 gingen de Nkomezi’s terug naar Rwanda, omdat het inmiddels in Congo ook niet meer veilig voor hen was. Daar ging Yves naar school en kwam hij al in contact met het zitvolleybal. Uiteindelijk bleek Rwanda ook niet veilig genoeg en moest Yves in 2012 opnieuw vluchten, ditmaal naar Nederland. Via het AZC in Ter Apel kwam hij uiteindelijk in 2015 naar Wateringen, waar hij nu met zijn vriendin en zoontje van anderhalf woont. Naast het volleybal volgt Yves een opleiding in de ICT.

Een mooie toekomst….

We vinden het erg leuk dat de zitvolleybalcarrière van Yves nu in een stroomversnelling is gekomen. Binnenkort hopen we met een aantal Sovicossers een competitiewedstrijd van Yves bij te wonen en stilletjes kijken we ook al vooruit naar Parijs 2024…..Lijkt het je leuk om bijvoorbeeld een keer geblokkeerd te worden door een kersverse international, dan kan dat tegenwoordig gewoon bij je eigen volleybalvereniging!! Schuif gerust dus een keertje aan op de maandagavond in de breedtesporthal van de Sportcampus (21.00 uur).