Iwan Banens | Vertrouwenspersoon & trainer

Naam: Iwan Banens
Bijnaam: “coach”
Geboorteplaats: Helmond, Noord-Brabant dus
Omschrijf jezelf in 3 woorden: gedreven, professional, competitief
Team: Heren 1

Hoelang speel je al volleybal? en hoelang bij Sovicos?

Heb zelf bijna 35 jaar gespeeld. Gestart bij Set Up Meerlo in Limburg, daarna Hajraa in Eindhoven (goed bekend bij Sovicoss-ers vanwege het Buitentoernooi), VC Geldrop, Smash ’75 in Breda naar Den Haag. Daar zelfs nog even bij Kalinko gespeeld (iedereen maakt fouten) en al sinds 1999 volgens mij Sovicos.

Ben je trainer/coach of allebei – en hoelang al?

Sinds vorig seizoen trainer/coach van Heren 1 omdat ik toen gestopt was als speler van Heren 1. Daarvoor ooit 1 jaartje D2 getraind. Relatief onervaren dus als trainer/coach

Welk team train/coach je?

Heren 1

Wat vind je het leukste aan trainer/coach zijn?

Leuk om samen met het team te werken aan ons spel en iedere week een beetje beter te worden. Daardoor zijn we ook in de wedstrijden steeds succesvoller. Ook leuk om te zien dat we als team echt een mooie groep zijn, die voor elkaar wil werken.

Wat vind je het lastigst aan trainer/coach zijn?

Lastig vind ik om de balans te bewaken tussen serieus trainen en af en toe wat geinen. Dat moet natuurlijk kunnen, maar door goed te trainen win je wedstrijden. Daarnaast is het lastig om in een team van 11 spelers, waarbij we voor de winst gaan (dus niet sociaal wisselen) om toch ook de spelers die niet veel spelen erbij te houden.

Waar ben jij het meest trots op?

Dat we na een aantal jaren kwakkelen met Heren 1 nu weer de weg naar boven hebben ingeslagen. Met aantal nieuwe, jonge spelers van buiten die goed nivo hebben en leergierig zijn staat er een mooie groep die echt een visitekaartje voor Sovicos is. Ben ik trots op.

Wat is de beste les die je hebt geleerd door het maken van een fout?

Waarschijnlijk een issue vorig seizoen met de TC, waarbij e.e.a. in de communicatie niet optimaal ging. Toen reageerde ik nogal heftig door te roepen dat ik dan zou opstappen. Was niet heel effectief op dat moment. Zou ik de volgende keer anders aanpakken. 

Wat is een eigenschap die men nog niet van jou kent? 

De meesten van Heren 1 weten het wel, maar ik kan goed koken. Vooral de bavette op de eindejaars-BBQ is erg geliefd:-)

Wat is het avontuurlijkste dat je ooit hebt gedaan?

Afstuderen in Lahore, Pakistan. Zat ik daar in een stad van 18 mln mensen als studentje. Kan ik iedereen aanraden.

Heb je nog tips voor andere trainers/coaches?

Een paar tips: 

  • Bereid je training goed voor en denk na wat je waar je accent wil leggen (vertel dat ook bij iedere oefening)
  • Zorg voor veel balcontacten in de training, waarbij je zoveel mogelijk game-like traint (b.v. in warming-up al direct met bal over het net inspelen)
  • Ga ook bij andere trainers kijken en vragen stellen. Daar leer je veel van. Ook welkom om dat een keertje bij mij te komen bij H1!