Sovicos is een Haags/Wateringse volleybalvereniging die onlangs haar 70e verjaardag heeft gevierd. De club is ontstaan uit een fusie tussen SVC en Oikos/S en in 2002 heeft DOS zich ook bij de club aangesloten. Maar laten we eerlijk zijn, je bent hier niet gekomen om een saaie geschiedenisles te krijgen, toch?

Van het verleden naar het heden: Sovicos is een club waarbij het belangrijkste is dat je kunt volleyballen. Of je dat nou in de zaal wilt doen, op het zand, zittend of staand. Maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk en daarom organiseert de club allerlei activiteiten die je sociale leven kleuren. Zoals het gezegde luidt: “work hard, play hard”!

Terug in de tijd

Laten we toch heel even terug in de tijd gaan naar de jaren ’50. Toen werden veel volleybalverenigingen opgericht, als zelfstandige eenheid of als onderdeel van een gymnastiekvereniging. Zo ook SVC op 1 juni 1950. Deze club had lange tijd iets met de kerk en geestelijk adviseurs waren toen een normaal verschijnsel in het bestuur. Er werd zelfs in een tot sportzaal omgebouwde noodkerk gespeeld. Wedstrijden werden veelal gespeeld in donkere zaaltjes zonder de aanwezigheid van ook maar een druppel water om te poedelen na het spelen van een wedstrijd. En een drankje na afloop? Dat moest je zelf maar meenemen. Dat beeld heeft lange tijd bestaan, zelfs toen in Wateringen de vereniging Saturnus werd opgericht in 1968.

Wedstrijd van Blokkeer tegen Rapid Boekarest in Sporthal Steenwijklaan - 1967, door fotograaf Herman Pieterse.
Blokkeer tegen Rapid Boekarest in Sporthal Steenwijklaan – 1967, door fotograaf Herman Pieterse

De grote doorbraak

De grote doorbraak op sportief gebied kwam met de opening van de eerste sporthal in Den Haag, gelegen aan de Steenwijklaan. Daar werden zelfs Europacupwedstrijden gespeeld toen Den Haag nog niet zo groot was in de volleybalwereld. Beide clubs, SVC en Saturnus/Oikos, gingen driftig op zoek naar een eigen honk. SVC vond dat in de Berekuil en Saturnus/Oikos in de Eendenburcht.

Samen sterk

De clubs hadden een goede onderlinge band, en er werd veel aandacht besteed aan sportieve prestaties. In de jaren negentig werden om verschillende redenen contacten gelegd voor een mogelijke fusie tussen de clubs. Kaderproblemen, betere aansluitingsmogelijkheden op sportief gebied en bredere uitstraling naar een groter volleybalgebied in de regio waren de belangrijkste zaken om serieus met elkaar te gaan praten. Uiteindelijk leidden deze contacten tot een fusie en sinds 1993 zijn wij bekend als SOVICOS. In 2002 sloot DOS zich aan bij de gezelligste volleybalclub van Den Haag.

Waar speelt Sovicos?

Onze thuiswedstrijden worden nog altijd gespeeld op vrijdagavond in de oudste sporthal van Den Haag: sporthal HKV/Ons Eibernest aan de Steenwijklaan. Op diezelfde locatie trainen we op de woensdagavonden. Op maandagavond wordt er getraind in de Sportcampus Zuiderpark, waar we het indoorseizoen op dinsdagavonden ook beachvolleyballen. En in de zomerperiode (mei-augustus) zijn we te vinden op Sovicos Beach, het beachcourt achter de sporthal aan de Steenwijklaan. In Sporthal Steenwijklaan beheren we ook de kleine kantine, super gezellig om na je training of wedstrijd even een drankje te doen met het team!

Wil je meer informatie over volleyballen bij Sovicos, bekijk deze pagina of stuur ons, het bestuur, een mail.