Een nieuwe vorm van beloning voor sportiviteit: de groene kaart

This post is also available in: Engels

Tijdens de finales van de Volleyball Nations League (VNL) 2023 voor zowel dames als heren, die in juli zullen plaatsvinden in respectievelijk Arlington, Verenigde Staten, en Gdansk, Polen, zal er een nieuw systeem van beloning voor sportiviteit worden getest. Voor het eerst in internationale wedstrijden zullen er groene kaarten worden getoond aan spelers die toegeven dat ze de bal hebben aangeraakt bij een blok of het net hebben geraakt, om zo onnodige videobeoordelingen te voorkomen en tijd te besparen.

Het team dat tijdens de VNL-finales de meeste groene kaarten ontvangt, zal beloond worden met de “Fair Play Moment” prijs van $30.000. Bij een eventuele gelijkstand zal het team dat de hoogste eindpositie behaalt in de eindstand de prijs ontvangen.

In 2022 werd al een Fair Play prijs van $15.000 uitgereikt aan het Poolse herenteam, omdat zij tijdens de VNL 2022 Finals in Bologna, Italië, meerdere keren toegaven dat ze de bal hadden aangeraakt bij het blokkeren of het net hadden geraakt.

Ook in nationale clubcompetities

Het toekennen van groene kaarten als beloning voor sportiviteit wordt al toegepast in nationale clubcompetities, zoals die in Italië en Bulgarije. De eerste groene kaart werd op 6 oktober 2018 getoond door de Italiaanse scheidsrechter Andrea Puecher aan Simone Giannelli, spelverdeler van Itas Trentino, voor het toegeven van een blokaanraking tijdens een halve finale van de Italiaanse nationale supercup tegen Sir Safety Conad Perugia.

Nu wordt de groene kaart echter voor het eerst getest in internationale wedstrijden. Als de test succesvol is, is het doel om het “Fair Play Moment” systeem in te voeren bij alle volleybalwedstrijden, om zo spontaan sportief gedrag van spelers in de toekomst te stimuleren.

De finales van de dames VNL zullen plaatsvinden van 12 tot 16 juli in Arlington, en de finales van de heren VNL zullen plaatsvinden van 19 tot 23 juli in Gdansk. Tijdens de finales zullen acht damesteams en acht herenteams strijden in een rechtstreeks knock-outsysteem met kwartfinales, halve finales en medaillewedstrijden.


Moeten we ook in Nederland de groene kaart introduceren?

Wat vinden jullie van het nieuwe systeem van de groene kaart als beloning voor sportiviteit? Zou het ook in Nederlandse volleybalcompetities moeten worden geïntroduceerd? We zijn benieuwd naar jullie mening!