Tim en Matthijs zijn geslaagd voor hun VS3-opleiding!

Hieperdepiep, hoera! Tim en Matthijs uit Heren 1 hebben op zaterdag 9 maart succesvol hun VS3-opleiding afgerond. Tim legde in Zoetermeer bij Zovoc succesvol zijn Proeve van Bekwaamheid af tijdens een Promotieklassewedstrijd. Daarmee heeft hij de scheidsrechterscode R2 gekregen. Matthijs mocht zijn PvB in Leidschendam bij VOLEVO afleggen en floot met succes een wedstrijd in de Derde Divisie. Dit leverde hem de code R1 op. Zowel Tim als Matthijs mogen nu wedstrijden gaan fluiten t/m de 2e divisie. Gefeliciteerd!

Waarom hebben we regioscheidsrechters nodig?

Teams die in de Promotieklasse of hoger uitkomen krijgen scheidsrechters van de bond aangewezen. Clubs die 1 of meer teams op dat niveau hebben worden geacht ook scheidsrechters te leveren (leveringsplicht). Kun je dit niet, dan kun je als club sancties verwachten. Een van de sancties kan zijn dat het team wordt teruggetrokken en dus niet mag uitkomen op dat niveau. Het is dan ook belangrijk voor Sovicos om voldoende ‘uitfluiters’ te hebben zodat teams van Sovicos mogen uitkomen in de Promotieklasse of Derde Divisie. Naast Tim en Matthijs fluit ook André uit Heren 4 wedstrijden in de Promotieklasse en Derde Divisie als 2e scheidsrechter. Daarmee levert ook hij een zeer belangrijke bijdrage aan de leveringsplicht.

Hoe werkt die leveringsplicht precies?

De leveringsplicht bestaat uit punten. Per team op Promotieklasse niveau dient een club 14 punten te leveren. Op Derde Divisie niveau het dubbele: 28. Ditzelfde aantal geldt voor teams die 2e divisie of hoger spelen. Ieder punt is 1 wedstrijd, dus bij de leveringsplicht van 28 punten, moeten er dus 28 wedstrijden worden gefloten. Dit aantal moet worden verdeeld onder het aantal scheidsrechters dat mag fluiten. Zij fluiten per persoon minimaal 4 wedstrijden, verdeeld over het gehele seizoen. Dus hoe meer scheidsrechters, hoe minder wedstrijden je hoeft te fluiten.

Hebben we dan nu voldoende uitfluiters?

Met het voltooien van de VS3-opleiding door Tim en Matthijs kunnen we ook komend seizoen minimaal Promotieklasse niveau blijven aanbieden voor Heren 1 van Sovicos. Maar daarmee zijn we er zeker nog niet! Want als Dames 1 in de toekomst Promotieklasse of hoger wil spelen, zullen er dus meer punten geleverd moeten worden (en dus meer scheidsrechters nodig zijn met een R1 of R2 code) om aan de leveringsplicht te voldoen.

Wat voor jou?

Heb je deze code nog niet, maar wil je wel de VS3-opleiding hiervoor volgen? Dat kan! Als scheidsrechter in opleiding draag je direct bij aan de leveringsplicht en uiteraard krijg je vanuit Sovicos en de Nevobo de begeleiding die je nodig hebt. Je kunt, net als André, ook de module voor 2e scheidsrechter volgen. Dit is een eenmalige cursus van 3 uur op locatie. Hiervoor moet je wel je V4-code hebben. Heb je interesse en wil je meer weten of jezelf aanmelden? Dan kun je terecht bij onze scheidsrechters coördinator via vc@sovicos.nl. Of stel je vraag in de zaal aan Tim, Matthijs of André!

PS: naast het leveren van punten voor de leveringsplicht krijgt jouw team ook SoviScore punten! Daarnaast ontvang je een vaste vergoeding per wedstrijd van de Nevobo plus reiskostenvergoeding.