De vijf favorieten van… Juliska

In een klein hoekje van sporthal Steenwijklaan, omringd door het geluid van krachtige spikes en het gejuich van medespelers, ontmoeten we Juliska, de aanvoerder en diagonaal van Dames 3. Haar enthousiasme voor volleybal is aanstekelijk, maar er schuilt nog veel meer achter die stralende glimlach en gedreven ogen.

Zodra we plaatsnemen voor een gesprek, ontvouwt zich een wereld van verhalen, boeken en avonturen. Juliska’s passie voor lezen komt niet alleen tot uiting in haar werk maar ook op de pagina’s van haar favoriete boek, “Pillars of the Earth” van Ken Follett. Waar gaat het verhaal over? Ik heb het even opgezocht:

Engeland in de twaalfde eeuw: honger, godsdiensttwisten en de strijd om de troon zijn aan de orde van de dag. Wanneer meesterbouwer Tom met zijn hongerende gezin aanklopt bij abt Philip van het klooster van Kingsbridge, beschouwt deze dit als een teken van God. Philip en Tom koesteren dezelfde droom: de bouw van een kathedraal van eeuwige schoonheid. De verwezenlijking van hun droom zal veertig jaar vergen, doordat de bouw voortdurend stagneert. Bovendien hebben een ambitieuze bisschop en een gewetenloze edelman een pact gesloten om Philip ten val te brengen. Maar diens idealisme is even onuitroeibaar als de afgunst van de bisschop, en steen voor steen verrijst een bouwwerk dat de eeuwen zal trotseren.

Van lezen naar luisteren. In het veld is ze misschien erg aanwezig maar Juliska’s hart klopt op het ritme van soul en soft jazz, vooral de betoverende klanken van Norah Jones. Heerlijke muziek natuurlijk! 

Op naar haar derde favoriet. Waar reist Juliska het liefst heen? Haar reislust brengt haar naar onbekende oorden, want voor haar is elke bestemming een kans om nieuwe verhalen te ontdekken. “Alles waar ik nog niet ben geweest” is haar favoriete plek op de kaart, een blanco pagina wachtend om gevuld te worden met avonturen.

En dan zijn er de kleine genoegens in het leven, zoals het proeven van de zee in een hap garnalen, het voelen van de wind op het gezicht tijdens een snelle rit op de motor, of het raken van de koelte van het water tijdens het zwemmen. Voor Juliska is het leven een balans tussen snelheid en stilte, opwinding en rust. Wat wel terugkomt in ons gesprek is het lezen van een boek. Zoals een koe (haar favoriete dier) die tevreden graast in een weide, vindt ze haar eigen ontspanning toch vaak met een boek op de bank. 

Geïnspireerd door haar verhalen over leuke boeken om te lezen duik ik ook maar gelijk met een goed boek op de bank: The hitchhiker’s guide to the Galaxy – een aanrader!!

“The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” is een hilarische sciencefictionkomedie geschreven door Douglas Adams. Het begint wanneer Arthur Dent, een gewone aardbewoner, ontdekt dat de aarde wordt vernietigd om plaats te maken voor een intergalactische snelweg. Hij wordt gered door Ford Prefect, een buitenaardse reisgidsredacteur. Tijdens hun avonturen met Zaphod Beeblebrox, Trillian en depressieve robot Marvin, beleven ze knotsgekke avonturen, ontmoeten ze bizarre wezens en ontdekken ze de mysteries van het universum, allemaal met een flinke dosis droge humor en absurditeit. Het verhaal is een satirische kijk op sciencefiction en het menselijk bestaan.

Wil jij ook jouw favoriete boek, film, land, lied en/of quote delen? Stuur een mail naar de redactie!