De regels en geschiedenis van ‘t beachvolleybal

This post is also available in: Engels

Daar zijn we weer met een toffe beachblog. Iets waar je natuurlijk elke maand naar uitkijkt!

Afgelopen maand is er niet heel veel gebeurd, alhoewel, er gebeurt op de trainingen altijd genoeg noemenswaardig maar dat zullen we je besparen. Deze keer willen we je meenemen in het beachvolleybal. Want hoe is dit eigenlijk ontstaan, wat zijn de belangrijkste regels en ga zo door.

De geschiedenis van beachvolleybal

Ik was ineens gefascineerd door het idee om de geschiedenis van beachvolleybal in te duiken. Het doel van beachvolleybal komt overeen met het doel van het zaalvolleybal. De bal in het vak van de tegenstander op de grond krijgen of een fout afdwingen bij de tegenstander. De punten waarop beachvolleybal zich onderscheidt is (hoe raad je het) dat het gespeeld wordt op zand en niet op een harde ondergrond. Daarnaast bestaat het team uit 2 spelers t.o.v. 6 in de zaal. Ook is de duur van een wedstrijd doorgaans korter dan in de zaal. 

Afwijkende spelregels

Zijn er dan ook nog spelregels die afwijken? Zeker! Zo heb je bij het beachvolleybal geen vaste posities in het veld. Je mag overal gaan staan, behalve buiten het veld.

De beachvolleybal is zwaarder en zachter. Dat hij zachter was wist ik al maar dat deze zwaarder was, is voor mij nieuw. Maar mogelijk komt dat omdat de zaalvolleyballen een stuk harder zijn, dus dat is altijd even wennen als je overstapt van zaal- naar beachvolleybal.

Er is daarnaast geen middenlijn, je kan bij beachvolleybal dus geen lijnfout maken door met je voet over de middellijn te gaan. De voorwaarde hierbij is wel dat de tegenspelers hierin niet gehinderd mogen worden. 

Een blok geldt als een contact, daarna mag je dus nog maar 2 keer de bal spelen i.p.v. 3 – goed om rekening mee te houden. De bal mag door de blokkeerder nog wel een keer gespeeld worden en dit telt als 2 contactmomenten.

Een regel die voor mij eigenlijk ook nieuw is, is dat na het bovenhands spelen de bal geen draaiende beweging mag vertonen. Dat betekent dat hij niet meer dan 1 volledige omwenteling mag maken – heb jij hier ooit op gelet? Ik niet! 

Een regel die (hopelijk) bij iedereen wel bekend is maar toch regelmatig fout gaat, is dat de laatste bal die naar de overzijde wordt gespeeld hard contact moet zijn. Hiermee wordt bedoeld een aanval, onderhandse techniek of een knokkel. Het eerste contact dient ook hard contact te zijn – een uitzondering op deze regel is de perfecte bovenhandse techniek (de richting van de bal loodrecht vanaf de schouderlijn). Ik zou niet weten hoe je dit ziet of kan bepalen, mocht er iemand dit wel weten of zelfs kunnen. Stuur dan vooral een filmpje!

Meld je aan voor het tweede indoor beachvolleybaltoernooi!

We hopen dat je met bovenstaand weer een klein inzicht heb gekregen in het beachvolleybal. Op 21 januari vindt het tweede beachtoernooi weer plaats na een succesvolle eerste editie. Nadat je bovenstaand hebt gelezen wil je dit natuurlijk in de praktijk brengen. Wees er dan wel snel bij want er zijn nog beperkt plekken beschikbaar, stuur een mail naar de beach commissie.