Voorbereid op alle Fronten: EHBSO Cursus!

This post is also available in: Engels

Bij Sovicos zijn we niet alleen fanatieke volleyballers, maar ook verantwoordelijke sporters. Daarom namen maar liefst 10 van onze leden deel aan een EHBSO cursus op twee leerzame donderdagavonden. Deze cursus heeft ons niet alleen voorbereid op eventuele blessures tijdens het volleybal, maar ook tijdens al onze activiteiten. Lees mee en ontdek hoe wij ons hebben voorbereid om snel en doeltreffend te handelen in noodsituaties!

Volleybal en Blessures: Een Bekende Combinatie

Volleybal staat bekend als een blessuregevoelige sport. Wist je dat volleybal in Nederland in de top 10 staat van sporten waarbij spelers met een blessure naar de spoedeisende hulp moeten? De meest voorkomende volleybalblessure is een verstuikte enkel, vaak veroorzaakt door landen op de voet van een medespeler. Daarnaast komen verrekkingen van vingers, ellebogen, schouders en rugblessures veel voor, bijvoorbeeld wanneer een bal ongelukkig op de blokkering terechtkomt.

Cijfers Liegen Niet

Volgens statistieken uit 2019 liepen zo’n 2.500 volleybalspelers een sportblessure op. Handen en vingers zijn het meest kwetsbaar, gevolgd door enkels en polsen. Breuken en verstuikingen zijn de meest voorkomende blessures. Dankzij onze EHBSO cursus zijn wij nu beter voorbereid om snel en efficiënt te handelen bij dit soort incidenten.

Terug naar de EHBSO-cursus.

De Cursus in een Notendop

Tijdens deze cursus doken we in de wereld van eerste hulp bij sportongevallen. Stoten, vallen, en botsingen – in elke sport liggen blessures op de loer. Dankzij deze cursus kunnen wij nu onderscheid maken tussen verschillende letsels en weten we hoe we adequaat moeten handelen. Reanimatie, een onderwerp waar veel mensen huiverig voor zijn, bleek veel toegankelijker dan gedacht. We leerden reanimeren, zowel met als zonder het gebruik van een AED. Deze kennis geeft ons het vertrouwen om snel en effectief te reageren in noodgevallen. En we hopen uiteraard dat de opgedane kennis nooit nodig hoeft te zijn.

Wat Hebben We Geleerd?

In de cursus behandelden we een breed scala aan onderwerpen, zoals:

 • Reanimatie en AED-gebruik
 • Bewusteloosheid
 • Brandwonden
 • Botbreuken
 • Hoofdletsel
 • Huid- en schaafwonden
 • Onderkoeling en oververhitting
 • Ontwrichtingen
 • Spierkramp en spierscheuren
 • Verslikken en verstikken
 • Verstuikingen en kneuzingen

Onze Toewijding aan Veiligheid

Bij Sovicos streven we naar een veilige sportomgeving voor al onze leden. Deze EHBSO cursus is een voorbeeld van onze toewijding aan ieders veiligheid en welzijn. We geloven dat voorbereiding de sleutel is tot snel en effectief handelen in noodsituaties. Daarom zijn we trots op onze leden die deze cursus hebben gevolgd en zich hebben ingezet om hun EHBSO-vaardigheden te verbeteren.

We kijken uit naar een veilig en sportief seizoen, waarbij we klaar zijn om in te grijpen als dat nodig is! Heb je vragen over de cursus? Mail het bestuurslid Verenigingszaken.