De verschillende systemen bij volleybal

This post is also available in: Engels

Volleybal is naast een hele leuke sport ook een technische sport. Zoals bij elke sport heb je ook bij volleybal veel verschillende systemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verdedigingssystemen, blokkeersystemen en pass-systemen. En binnen deze systemen heb je ook weer verschillende mogelijkheden.

Hieronder hebben wij een aantal van de meest voorkomende systemen voor je op een rijtje gezet.

Verdedigingssystemen

Verdedigen is bij volleybal ontzettend belangrijk en daarom is het belangrijk dat dit op orde is. Er zijn veel verschillende verdedigingssystemen, maar de bekendste zijn: 3-1-2, 3-2-1, 2-1-3 en het 2-0-4 systeem. Een hoop cijfertjes, raak je al in de war? Geen zorgen, we leggen hieronder uit hoe het precies zit:

Het eerste cijfer staat voor de mensen aan het net, het cijfertje daarna gaat om de blokdekking en het derde cijfer betreft de verdedigers.

3-1-2 systeem

Met dit systeem is de middenachter verantwoordelijk voor de blokdekking. Diegene schuift met de aanval mee en hierdoor hoeven de andere spelers zich niet veel te verplaatsen. Daarom is dit systeem makkelijk uit te voeren. Enige nadeel is dat je zwakke plek midden achter in het veld is.

3-2-1 systeem

Bij dit systeem zijn de twee achterspelers verantwoordelijk voor de tips achter het blok. Dit is ook wel een rotatieverdediging, aangezien alle verdedigende spelers bij een aanval van links naar rechts en andersom verschuiven. Nadeel aan dit systeem is dat de achterste verdediger (de mid) veel moet bewegen en dat het centrum van het veld een zwakke plek is.

2-1-3 systeem

De voorspeler die niet blokkeert schuift in dit systeem achter de blokkering. Dit systeem is eenvoudig wanneer de voorspeler de middenblokkering ondersteunt. Ook kan in dit systeem de spelverdeler zijn steentje bijdragen aan de verdediging. Een nadeel aan dit systeem is dat de voorspeler snel weer terug moet naar zijn plek om deel te nemen aan de aanval.

2-0-4 systeem

Als je tegenstander bijna geen tipballen over het blok speelt, is het misschien verstandig om geen verdediger als blokdekker te fungeren. Zo heb je vier diepe verdedigers en twee spelers bij het net. Daarbij zijn er dan nog wel 2 diepe verdedigers verantwoordelijk voor eventuele tips achter het blok.

Blokkeersystemen

Naast verdedigingssystemen zijn er ook blokkeringssystemen. Uiteraard moet de blokkering goed geregeld zijn. De verdediging begint immers al aan het net. Vanuit de blokkering moet je ook meteen weer kunnen aanvallen. Hieronder worden er drie blokkeersystemen kort uitgelegd namelijk het zonesysteem, het Read&React vs. Commit systeem en het formeren van een 2-blok systeem.

Zonesysteem

Elke blokkeerder is verantwoordelijk voor zijn eigen zone. Bij iedere aanval in hun eigen zone, is de verantwoordelijke blokkeerder degene die in ieder geval een 1-blok zet. En waar de zones overlappen proberen de blokkeerders samen een 2-blok te zetten.

Read&React vs. Commit systeem

Dit zijn twee verschillende blokkeerintenties door elkaar en ze geven aan op welke manier er op een snelle aanval gereageerd moet worden van de tegenstander. Het doel van de Read&React intentie is blokkeren vanuit het midden. De blokkeerders lezen de houding van de spelverdeler, ze wachten tot de set-up is geweest en reageren daarop door te springen of zijwaarts te bewegen. Bij Commit is de intentie om mee te springen met de aanvaller bij de eerste aanval en bij de tweede poging een 2-blok te zetten.

Formeren van een 2-blok systeem

De allereerste verdediging bij volleybal is de blokkering, daarom geldt: hoe meer blokkeerders, des te beter. Het is dan ook goed om een 2-blok te vormen waar dat kan, zo laat je weinig ruimte over voor de aanvaller. Probeer alle vier de handen bij elkaar te sluiten en maak bij verplaatsing gebruik van side steps.

Je weet nu iets meer van de verschillende systemen bij volleybal. We hopen dat je deze blog interessant vond en kijk vooral eens bij je eigen team welk verdedigingssysteem jullie spelen en probeer eens verschillende uit.

Vind je dit soort blogs interessant en lees je hier graag meer over? Of heb je misschien een foutje gezien? Geef je feedback aan de redactie!