De vijf favorieten van … Turker

Kriebels van enthousiasme hangen in de lucht terwijl de maandagavondtraining bij Sovicos begint. Daar staat Turker, een sprankelende aanwinst voor Heren 4, en de man die elke maandag een dosis positieve energie injecteert in de zaal. Voor het eerst dit seizoen bij Sovicos, maar nu al een onmisbaar deel van het team.

Voorafgaand aan de training hebben we onze traditionele kletspraatjes, en deze keer draait het om Turker’s vijf favorieten. Zijn ogen lichten op als ik hem vraag naar zijn favoriete film: Scarface.

Turker straalt terwijl hij zijn liefde voor deze klassieker deelt. “Die onvergetelijke Tony Montana en zijn ‘Say hello to my little friend’ moment, gewoon episch,” lacht hij. Een film die hij keer op keer kan kijken en dat snap ik wel. Van film naar boek. Ik vraag hem naar zijn favoriete boek.

Dat is ‘Pride and Prejudice’ door Jane Austen. Een prachtig verhaal over hoe trots en vooroordelen de liefde kunnen beïnvloeden. Het speelt zich af in de 18e eeuw en is een tijdloos verhaal dat zeker in het literaire canon thuishoort. Het gaat over Mr. Darcy die verliefd wordt op het plattelandsmeisje Elizabeth. Kan hij over zijn trots heen komen en er toch voor kiezen om een relatie te nemen met Elizabeth.

Ik vind het verrassend, maar Turker omarmt de romantiek en de tijdloze karakterontwikkeling van Elizabeth Bennet en Mr. Darcy. Ik kan het niet laten om te glimlachen.

En van smullen van een goed boek naar smullen aan de eettafel. Daarvoor gaan we naar mijn favoriete keuken ter wereld; de Turkse keuken. Hoe kan het ook anders? Turker’s ogen glinsteren nog meer als hij praat over zijn favoriete eten: Sarma. Toevallig heb ik deze lekkernij nog voor kerst gemaakt. Wat is het? Sarma zijn gevulde wijnbladeren.

Dolma komt van doldurmak wat vullen betekent, en sarma van sarmak en dat betekent weer rollen. Je hebt verschillende manieren waarop je sarma kan maken. Ik vind het heerlijk maar het voorbereiden kost jammer genoeg veel tijd, als dat niet zo was dan had ik dit denk wel elke dag gemaakt. En Turker ook. Zijn passie voor deze met liefde bereide wijnbladeren vult de sporthal. Hij (en ik ook) moedigt iedereen aan om dit culinaire meesterwerk te proberen.

Van zijn favoriete eten naar zijn favoriete voetbal (ja je leest het goed) club. Want zijn favoriete volleybalclub weten we natuurlijk allemaal: Sovicos. Maar voor voetbal gaan we wederom terug naar Turkije, naar Istanbul dit keer. Fenerbahçe; De trots van Turkije. We delen lachend anekdotes over hun prestaties en zijn enthousiasme voor het team. En natuurlijk hebben we het even over de Nederlanders die bij de club hebben gespeeld zoals Pierre van Hooijdonk, die in 2003/2004 met het team de Turkse landstitel won. Of wat dacht je van Dirk Kuijt en Robin van Persie? Maar, genoeg voetbal. Wist je trouwens dat Fenerbahce ook een geweldig volleybalteam heeft? Dubbel feest voor sportliefhebbers!

En dan zijn we alweer bij de laatste favoriet van Turker belandt. Maar goed ook want het is bijna 21:00uur dus tijd om te trainen. We eindigen met Turkers favoriete manier om te ontspannen en ook daar vinden we elkaar. Reizen met de auto is namelijk zijn ultieme manier om te ontspannen. Turker vertelt over de vrijheid op de weg, nieuwe plekken ontdekken en de open snelwegen als zijn persoonlijke ontsnappingsroute.

En dan is het tijd om een einde aan ons gesprek te breien en een begin te maken aan de training. Vol energie gaan we de training in, zoals ik van Turker gewend ben. Met Turker in het team is elke maandag een avontuur en een feest!

Wil jij ook jouw favoriete boek, film, land, lied en/of quote delen? Stuur een mail naar de redactie!