De vijf favorieten van … Rik

Na een intensieve beachvolleybaltraining schuiven Rik en ik samen de kantine van Sportcentrum Zuiderpark binnen. Met een biertje in de hand besluit ik hem te vragen naar zijn vijf favorieten, nieuwsgierig naar de verschillende aspecten die zijn leven kleur geven.

Ik begin met een klassieker: favoriete film. Rik, een liefhebber van diverse genres, noemt “6 Underground” als zijn recente knaller. Maar ook Harry Potter deel 4, dat hij al tien keer heeft gezien, en het binnenkort te bekijken “Lawrence of Arabia” vormen de perfecte mix van actie en klassiekers in zijn filmliefhebbershart.

Zijn favoriete boek leidt tot een enthousiaste uitleg over “The Wheel of Time.” Het boek neemt hem mee naar een betoverende wereld waarin hij zich volledig kan onderdompelen. Als ik hem vraag waar het boek over gaat, onthult Rik met passie het complexe verhaal van profetieën, magie en epische avonturen.

The Wheel of Time is een serie high fantasy-romans van de Amerikaanse auteur Robert Jordan, met Brandon Sanderson als co-auteur voor de laatste drie boeken. Oorspronkelijk gepland als een serie van zes boeken met de publicatie van The Eye of the World in 1990, omvat The Wheel of Time 14 delen, naast een prequel-roman en drie begeleidende boeken. Jordan stierf in 2007 terwijl hij werkte aan wat het twaalfde en laatste deel van de serie zou worden. Hij maakte uitgebreide aantekeningen, waardoor collega-fantasieauteur Sanderson het laatste boek kon voltooien, dat uitgroeide tot drie delen: The Gathering Storm (2009), Towers of Midnight (2010) en A Memory of Light (2013).

De serie is gebaseerd op talrijke elementen uit zowel de Europese als de Aziatische mythologie, met name de cyclische aard van de tijd die terug te vinden is in het boeddhisme en het hindoeïsme; de metafysische concepten van evenwicht, dualiteit en respect voor de natuur die in het taoïsme voorkomen; en de dualistische concepten van God en Satan.

Het boek is ook te bekijken als serie op Netflix en ik moet bekennen dat ik die wel heb gezien maar de boeken nog niet heb gelezen. Maar door het enthousiasme van Rik zet ik de boeken op m’n ‘to-read’ lijst, die naarmate ik meer Sovicossers spreek alleen maar langer wordt.

Terwijl we een nieuw biertje bestellen gaan we van lezen naar luisteren. Muziek komt aan bod als we praten over zijn favoriete band. Röyksopp, een Noors elektronisch duo, betovert hem met hun diverse muziekstijlen. Het is muziek om bij weg te dromen, perfect passend bij de veelzijdige smaak van Rik.

Over smaak gesproken, Rik’s liefde voor Italiaans eten is nog niet overtroffen. Hij geniet van het proeven van nieuwe gerechten maar keert altijd terug naar de authentieke smaken van de Italiaanse keuken. Ik daag ‘m uit de Turkse keuken eens te proberen. En dan de echte Turkse keuken, dus niet de standaard Durum Doner of Kebab maar bv. Iskender of manti. Of de favoriet van Turker waar je volgende maand over kan lezen.

Rik’s passie voor muziek komt opnieuw naar voren als we zijn favoriete hobby buiten beachvolleybal bespreken. Het luisteren en produceren van muziek is voor hem een van de meest bevredigende tijdsbestedingen. Wist je dat je een paar liedjes van Rik kan horen op Spotify?

En dan, zijn favoriete dier. Rik verrast me met zijn keuze: de koe, het liefst medium-rare. Een knipoog naar zijn heerlijke gevoel voor humor.

Tot slot, zijn favoriete kledingstuk: stevige waterdichte hoge stappers. Deze schoenen geven hem niet alleen droge voeten, maar ook een gevoel van stabiliteit, zowel letterlijk als figuurlijk.

In onze gezellige gesprekken blijkt dat Rik niet alleen een bevlogen sporter is, maar ook een veelzijdig persoon met een diepe waardering voor diverse aspecten van het leven. Met een biertje in de hand en een glimlach op zijn gezicht delen we nog vele avonden waarin we praten over o.a. reizen, eten en politiek. En ik kan niet wachten op de volgende ontmoeting met een nieuw Sovicos-lid om hun unieke verhaal te ontdekken. Dus, wil jij ook jouw vijf favorieten met ons delen? Stuur een mail naar: redactie@sovicos.nl