Kijkje achter het schermen: op bezoek bij Scholentoernooi organisator Gert

This post is also available in: Engels

Gert is vorig jaar gestopt als spelend lid bij Sovicos en toch komt hij deze woensdagavond weer even naar de Steenwijklaan. Terwijl ik nog na loop te zweten van de training openen we een fles champagne om te proosten op het nieuwe jaar. Geen zorgen, we spraken af in de eerste week van januari. Anyway, ik neem een eerste slok maar Gert niet. Gert is namelijk aan het trainen voor de halve marathon. Geen alcohol voor hem dus. Maar wel een goed gesprek. 

Wie is Gert?

Laten we beginnen bij het begin. Gert speelde vorig seizoen nog bij Heren 5, dit jaar is hij wel vrijwilliger voor het scholentoernooi maar na dit jaar stopt hij volledig. “Tijd om te relaxen” geeft ie aan. Maar nu nog niet. Gert werkt nog bij het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA) op de IT / applicatiebeheer afdeling. Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op opvang. Het COA biedt die opvang. Denk hierbij aan: veilige huisvesting, noodzakelijke middelen en begeleiding als voorbereiding op een toekomst in Nederland of het land van herkomst. En wat doet Gert daar? “Als er iets fout gaat in de aanvraag van vluchtelingen bv. dan herstel ik dat”. Ik vind het super interessant, zeker omdat ik ook veel met vluchtelingen werk als fotograaf. We kletsen dus wat verder over het onderwerp want de vluchtelingenopvang in Nederland gaat allesbehalve goed. 

Hier zal ik er niet verder over doorgaan want laten we het eens hebben over het scholentoernooi waar Gert zich al heel wat jaartjes voor inzet. Zo’n zes jaar geleden is Gert namelijk vrijwilliger geworden bij Sovicos. Net zo lang als hij bij Sovicos volleybalt, wat we te danken hebben aan Harry. Waarom hij dat ooit is gaan doen? Zoals zo vaak gebeurt bij de vereniging: hij werd gevraagd. 

“Het was het eerste jaar van Theo als voorzitter en hij vroeg of ik vrijwilliger wilde worden. Dat wilde ik wel! Karin Schreuder heeft het scholentoernooi ooit opgezet en ik ben vervolgens gaan helpen.” Ondanks dat hij nu niet meer speelt vindt hij het wel zijn taak om het rustig en goed over te dragen. Daarvoor neemt hij een jaar. Dit is zijn laatste seizoen, in juni gaat hij ook stoppen als vrijwilliger voor het scholentoernooi. Dus, wil je graag helpen? Meld je alvast aan. 

Het organiseren van het scholentoernooi

Maar wat houdt het organiseren van het scholentoernooi precies in? Het scholentoernooi is, zoals de naam al aangeeft, een toernooi waar verschillende Haagse scholen zich voor inschrijven. Elke week zijn er wedstrijden waar de scholen fanatiek aan mee doen. Dit seizoen (2022/2023) begint het scholentoernooi op vrijdag 10 maart. 

Gert organiseert het scholentoernooi samen met Rachel (D8). Waarbij Gert de externe communicatie doet en Rachel de interne. De externe communicatie houdt in dat hij de scholen uitnodigt. Hij kent inmiddels de contactpersonen dus uitnodigingen versturen is makkelijk. Daarnaast houdt hij contact met de gemeente. De gemeente, waarbij Yuen-Lai contactpersoon is, is opdrachtgever van het scholentoernooi. Waarom eigenlijk? “De Gemeente Den Haag wil heel graag dat er scholentoernooien zijn (niet alleen voor volleybal maar bijvoorbeeld ook voor hockey en basketbal). Goed voor de stad en de kinderen.” Daarnaast regelt Gert de zaalhuur met HKV en de bekers voor de prijsuitreiking. 

Hoe werkt dat precies?

Maar hoe werkt dat dan precies? Vraag ik Gert. “Ok, ik stuur een brief met het inschrijfformulier naar de scholen toe. Dit doe ik per e-mail. Op basis van wat er terugkomt maak ik een indeling van de poules. Ik heb zo’n 40 teams gemiddeld per jaar. Dat wordt ingedeeld op niveau en op gender. Er zijn ook wat mix teams. Deze informatie krijg ik door van de scholen en op basis daarvan ga ik puzzelen.” 

De speeldata staan vast, zoals dit jaar 2023 het op alle vrijdagen van maart zal zijn. De data worden vervolgens door Gert naar de scholen gecommuniceerd. 

Wat doet Rachel dan? Die doet, zoals eerder geschreven, de interne communicatie. Zij zorgt dus voor de vrijwilligers (denk hierbij aan de scheidsrechters, mensen voor de opbouw, bardiensten en soms zelfs een kok). 

Dat klinkt als een hoop werk, ik ben dus wel benieuwd hoeveel uur per week / per maand Gert hieraan kwijt is. “Dat valt eigenlijk wel mee. Vanaf januari tot het toernooi in maart zo’n drie uur per week”. In het begin is Gert namelijk heel wat tijd kwijt met mailen naar scholen en de Gemeente. De schema’s maken duurt wat langer en in de wedstrijdweken ben je uiteraard ook tijd kwijt. Tijdens de wedstrijdweken hou je namelijk de uitslagen bij, je mailt elke week het schema en voor onvoorziene omstandigheden moet je tijd vrijhouden. 

Wat vindt Gert er zo leuk aan?

Het leukste is als je op de eerste speeldag de zaal binnenkomt, je opbouwt waarna het toernooi begint. Het eerste fluitsignaal, dan is alles klaar en dat geeft een kick. “We hebben het dan gewoon voor elkaar!” Ook geeft Gert aan dat het leuk is hoe blij en fanatiek zowel de leerlingen als de leraren zijn. Zijn er dan ook dingen minder leuk? “Ik vind het altijd jammer als teams een dag van tevoren afzeggen.”  

Inmiddels heb ik m’n tweede glas champagne op en Gert is halverwege z’n tweede cola als hij nog een laatste ding wil delen. “Het is belangrijk om deze taak met z’n tweeën te doen. En een goede klik met de leraren net zo belangrijk, want dat is veel makkelijker communiceren.” 

En daarmee eindigen we ons gesprek. Ik beloof Gert dat ik een paar vrijdagen langskom om zijn laatste scholentoernooi vast te leggen. Lijkt het jou leuk om dit volgend jaar mede te organiseren? Stuur nu een mailtje naar Gert en loop met hem mee. En kom sowieso gezellig langs! Het toernooi start op vrijdag 10 maart. Tot dan!